ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђаци допунских школа прославили Дан матерњег језика

Ученици допунских школа у иностранству обележили су Дан матерњег језика низом активности и приредби и тиме допринели обележавању овог дана на глобалном нивоу.

Ученици допунске наставе у Париском региону су на позив Њ. Е. амбасадорке Републике Србије у Унеску Тамаре Растовац Сиамашвили и Сталне делегације Републике Србије при УНЕСКУ, први пут представљали Србију у оквиру културног програма посвећеног Међународном дану матерњег језика који је одржан у Паризу.

Славећи лепоту различитости матерњих језика, културне течке су приказали Бангладеш, Индија, Азербејџан, Русија, Бразил, Индонезија, Кина, Украјина, Узбекистан, Саудијска Арабија и Србија. Јединствена атмосфера монументалног здања УНЕСКА, громогласан аплауз након изведеног програма, уз костиме, плес, говор и музику из других земаља, учинили су ђацима допунске наставе доживљај незаборавним. Разумели су значај обележавања Дана матерњег језика, поносни и радосни што су певајући, свирајући и казујући стихове представљали своју отаџбину.

Такође, одржан је и онлајн час „Реци ми да знам“ коме су присуствовали ученици који наставу на српском језику похађају на даљину у Француској и ученици ОШ „Мирослав Антић“ у Београду. Поред тога што су откривали значења идиома, ученици су на мапи тражили области и места у којима живе. Иако их раздвајају хиљаде километара, српски језик их повезује.

У сарадњи са саветом родитеља из наставних места Бонди, Дранси и Монтреј, уз подршку Цркве Свете Петке у Бондију, организовано је музичко-поетско вече. Из стихова, малих драмских комада, вокалних музичких интерпретација, традиционалних српских композиција изведених на виолини, гитари и пијанину, проговарала је српска реч, култура и традиција. На ком се језику пише, машта, сања, али и говори свакога дана, откривали су ученици у разговорима са париским песницима-гостима, Даницом Додић, Едхемом Мрђановићем и Драганом Маринковићем, а наставнице су за ђачке родитеље припремиле изазове у читању брзалица и одгонетању загонетки.

Са дечијим писцем Дејаном Алексићем дружили су се овим поводом и ученици из допунске школе у Љубљани.

Дан матерњег језика биће обележен је и у допунским школама у Немачкој и Италији одржавањем онлајн радионице „Српским језиком до музике“. Музичке „разговоре“ на српском језику ће употпунити гости – професорка виолине Снежана Тинтор Фаваца из Италије и професор клавира Божидар Јовановић из Немачке.

Loading