ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђаци из Србије на интернационалној матури бољи од вршњака из света

Српски ђаци, ученици 3. и 4. разреда гимназије на овогодишњој интернационалној матури имали су два поена више од вршњака из света, изјавила је Марија Крнета из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Она је оценила да је то велики успех српских ђака и навела да је интернационална матура намењена гимназијалцима 3. и 4. разреда и омогућава им упис на стране факултете. Како је истакла, сви осим једног ученика, студије ће наставити у својој земљи.

Сви ученици из Србије који су приступили матурском испиту, положили су га, такав просек није у свету. У свету ако 100 ученика приступи, 86 положи“, рекла је Kрнета за Танјуг и навела да је тај програм у нашој земљи уведен пре две године у три гимназије у Београду, Новом Саду и Нишу, које имају билингвалну наставу на енглеском језику.

Она је навела да су наши ученици и њихови наставници остварили већу просечну оцену на матурском испиту у односу на светски ниво, те да ће без обзира што их препознају светски универзитети, остати у Србији да студирају.

Један ученик из Београда ће наставити образовање у иностранству, остали у Србији, али су на буџету“, поручила је Kрнета и додала да су резултати ученика из гимназије изнад ПИСА просека.

У интернационалној матури учествовало је око 110 земаља и више од 5.000 одељења, а тестови су рађени у исто време и оцењивали су их спољашњи испитивачи.

Програм постоји још од 60-их година и један је од најбољих светских програма за опште средње образовање, рекла је Kрнета и додала да даје најбољу припрему за наставак образовања.

У Србији постоји већ две године у државним школама, а у приватним и страним још дуже.

За упис на Програм интернационалне матуре у државним школама у нашој земљи, ученици након завршеног другог разреда гимназије полажу посебан пријемни испит који се састоји од провере знања из српског језика и књижевности, енглеског и математике.

Селекција кандидата врши се на основу општег успеха првог и другог разреда гимназије и успеха на посебном пријемном испиту, а максималан број ученика који се могу уписати у одељење је 20. Гимназије које реализују Програм интернационлане матуре су Десета гимназија из Београда, „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада и „Светозар Марковић“ из Ниша.

 

Loading