ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Афирмативним мерама подстичемо ученике ромске националности на школовање 

Mинистарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са председником Националног савета ромске националне мањине Далибором Накићем и његовим сарадницима.

На састанку одржаном у Министарству просвете разговарано је о унапређивању већ постојећих, добрих пракси у образовању ромске националне мањине и системским афирмативним мерама којима се деца ромске националне мањине подстичу на образовање.

Министарка Ђукић Дејановић истакла је важност образовања за ученике припаднике ромске националне мањине и навела да Министарство просвете поред, афирмативних мера за упис у средње школе и факултете, има и друге мере којима подстиче наставак школовања, попут стипендија, менторске подршке, педагошких асистената, али и добијање места под повољнијим условима у ученичким и студентским домовима.

Афирмативним мерама до сада је у средње школе уписано више од 18.000 ученика ромске националности, а ове школске године уписано је 2.451 ученика у средње школе, од тога 55 одсто су девојчице, што ме посебно радује. Такође, афирмативним мерама, на високошколске установе уписано је више од 2000 студената, а 51 одсто чине девојке “, истакла је министарка.

Она је нагласила да је смањен проценат ученика ромске националне мањине који напуштају образовни систем.

Унапређеним подстицајним мерама за упис, на којима ћемо у наредном периоду заједнички радити, настојимо да повећамо број ученика ромске националности у образовном систему, али и да спречимо осипање ромске деце из школа“, навела је Ђукић Дејановић.

Председник  Националног савета Рома, Накић  истакао је да су ово добри сигнали за ромску заједницу и да су задовољни резултатима и сарадњом са Министарством просвете.

Loading