ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић честитала предстојећи Дан просветних радника и најавила доделу повеља „Доситеј Обрадовић“

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић честитала је данас свим запосленима у просвети предстојећи Дан просветних радника и најавила расписивање Јавног позива за доделу повеља „Доситеј Обрадовић“, као признање појединцима и установама који су током 2023. године показали изузетне резултате у области просвете.

Она је на свечаности „Доситеј, школа и књиге“, која је одржана поводом Дана просветних радника у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ најавила да ће јавни позив бити објављен у среду, 8. новембра, на Дан просветних радника.

Ово је још један начин да истакнемо њихов значај  и уважимо њихов труд и рад“, рекла је министарка и додала да ће јавни позив бити отворен до 31. децембра 2023. године, а да ће се свечана додела Повеља обавити током Доситејевих дана у априлу 2024. године.

Истакла је да Министарство просвете и образовни систем на више начина настоје да очувају сећање на Доситеја Обрадовића и пренесу га на младе генерације.

Како је додала, на иницијативу Задужбине „Доситеј Обрадовић“, Министарство просвете је 10. април унело у годишњи школски календар као „Доситејев дан“, односно дан сећања на великог просветитеља, док се у школама у сарадњи са Задужбином сви наредни дани у априлу обележавају различитим манифестацијама као Доситејеви дани.

Циљ је да се у ово време увећа број активности и радова ученика на тему сећања на Доситеја Обрадовића. На тај начин дајемо шансу ученицима и наставницима да кроз своју креативност и стваралаштво искажу таленат и одају почаст свему чиме нас је Доситеј задужио“, рекла је она.

Присутнима су радове прочитали и ученици, добитници награда на конкурсима које објављује Задужбина „Доситеј Обрадовић“. Ученик четвртог разреда Основне школе „Филип Вишњић“  Коста Трифковић из Београда освојио је друго место  са својом басном „Пас и петао“ у категорији најбољи литерарни рад. Ученица осмог разреда Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Краљева Дуња Камиџорац прочитала је песму, за коју је освојила прву награду на литерарном конкурсу „Одјеци Доситејевих мисли у мени“. Присутни су чули и радове ученика који су победили на литерарном конкурсу „Идућ учи, у векове гледа“, за ученике средњих школа –  Катарине Кнежевић из Филолошке гимназије из Београда и Петра Марковића, тада ученика четвртог разреда Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора, а сада студента Правног факултета у Новом Саду.

На скупу су се обратили  и проф. др Душан Иванић са Филолошког факултета, проф. др Војислав Јелић са Филозофског факултета, шеф Кабинета Патријарха српског протојереј Ђорђе Стојисављевић, као и Мирјана Драгаш, управница Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

Loading