ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Доста учињено на унапређивању положаја Рома у Србији

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић честитала је данас свим Ромима и Ромкињама Међународни дан Рома. Она је на јавној дебати, поводом обележавања Светског дана Рома, 8. априла под називом „Роми за Србију, Србија за Роме“, одржаној у згради Народне скупштине, навела да је доста учињено на унапређивању положаја Рома у Србији.

Министарство просвете интензивно ради на унапређивању доступности квалитетног образовања за све припаднике осетљивих друштвених група, међу којима су и припадници ромске националне мањине. Све мере су дале резултате који указују да имамо значајно већи обухват деце ромске националности образовањем – 80 одсто ромске деце укључено је у припремни предшколски програм, за 15 одсто повећали смо проценат ромске деце која уписују основну школу, а за 20 одсто смо повећали стопу преласка у средњу школу“, истакла је министарка.

Она је навела да је преко афирмативне акције уписа ученика ромске националности у средње школе, током последње две школске године уписано је 4.962 ученика, од којих је 48% девојчица.

Више од 20.500 ученика ромске националности је користило ову меру подршке од 2005. године, од тога преко 10.000 девојчица. Такође, афирмативним мерама, на високошколске установе уписано је више од 2.000 студента, а 51 одсто чине девојке“ , рекла је министарка.

Из буџета Министарства просвете, према њеним речима, стипендије је добило 2.204 ученика средњих школа ромске националности, које су повећане на износ од 8.100 динара.

Унапређено је и ангажовање педагошких асистената за подршку ромским ученицима којих сада има 272 и сви су прошли националну обуку Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања. Подржали смо формирање Националне асоцијације педагошких асистената, формирали у 30 школа Клубове за учење и предузели низ мера који доприносе спречавању осипања из система образовања. Програм спречавања осипања који се налази на Листи обука од јавног интереса, до сада је похађало близу 2600 запослених из 291 основне и средње школе. Такође, Министарство кроз програме и приручнике унапређује компетенције запослених у систему образовања за рад у области спречавања осипања и пружања подршке ученицима ромске националне мањине и других из осетљивих група“ навела је она.

У нашим основним школама, према речима министарке, изучава се Ромски језик са елементима националне културе.

Овај изборни програм чува од заборава богату ромску културу, историју, језик, а овај предмет похађа у просеку 3.000 ромских ученика сваке школске године. Додаћу и да имамо више од 60 ангажованих наставника ромског језика у нашем систему, навела је она, уз напомену да без синергијског деловања између институција и ромске заједнице, немогуће је стварати ново и боље сутра и да је Национални савет ромске националне мањине важан партнер Министарству просвете.

На скупу су се обратили и Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Иван Бошњак, Емануел Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији и  Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине.

Loading