ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: ФДУ дао неизмеран допринос образовању, уметности и култури

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић честитала је Факултету драмских уметности 75 година рада и истакла да су дали неизмеран допринос образовању, уметности, култури и науци Србије.

„Верујем да ћемо заједничком сарадњом допринети да стварамо таленте и уметничке посленике који ће промовисати нашу земљу у светским оквирима“, рекла је она.

Истакла је да је Факултет драмских уметности, од свог оснивања до данас непрекидно био и остао реномирана установа, која је у пуној мери допринела уметничком угледу пoзoриштa, филмa, рaдијa и тeлeвизијe у нашој земљи.

„Слободно могу да кажем да је овај факултет заслужан и за обликовање целокупног културнo-умeтничког aмбијeнта у нашој земљи и шире“, додала је министарка.

Држава је, како је додала, препознала креативне индустрије као брзо растућу привредну грану у Србији, која све значајније учествује у извозу Србије.

„Посебно је препознала потенцијал који постоји у академској заједници да се даље допринесе развоју креативних индустрија и осмислила Програм Мастер 4.0 [ГЕЈМИНГ], који је замишљен као простор где се срећу академска знања са искуством стручњака из сектора креативних индустрија“, навела је Ђукић Дејановић.

Овај Факултет је, у складу са тим, прошле године акредитовао и студијски програма Визуелни ефекти, анимација и гејм арт. На овим студијама се научна и технолошка знања прилагођавају пољу уметности, а знања и вештине из уметничких области примењују и уграђују у област видео-игара.

Министарство просвете је, како је додала. у сарадњи са Националном платформом „Србија ствара“ и ФДУ покренуло бесплатан менторски програм “Креативна каријера” намењен свим матурантима средњих школа у Србији који су заинтересовани за професионални развој у некој од области креативних индустрија – филм, музика, позориште, гејминг, анимација, фотографија.

Loading