ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић на конференцији о менталном здрављу младих

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић учествовала је данас на Трећој међународној конференцији о менталном здрављу и добробити деце и младих и том приликом указала на значај превенције и координисаног рада на унапређивању система заштите менталног здравља младих.

Она је навела да је Министарство просвете у протеклом периоду посебну пажњу посветило оснаживању образовног система кроз унапређивање  компетениција запослених за рано препознавање и благовремено реаговање у ситуацијама испољавања одређених менталних потешкоћа или других облика ризичног понашања ученика.

“ У сарадњи Министарства просвете, Завода за унапређивање образовања и васпитања са стручњацима из Института за ментално здравље креирана је и реализована  обука коју је до овог тренутка похађало близу 2400 стручних сарадника, психолога и педагога из основних и средњих школа из целе земље. Обука ће бити реализована и у наредном периоду како би стручни сарадници свих школа били укључени”, рекла је она.

Како је рекла, припремљен је и  Приручник за  психолошке интервенције у установама образовања и васпитања који је прослеђен свим школама.

“Управо припремамо  обуке за  директоре школа, али и саветнике из школских управа који ће информисати запослене из школа на својој територији, са циљем њиховог оснаживања за реаговање и пружање подршке ученицима, родитељима и запосленима у школи који су на директан или индиректан начин погођени кризним догађајем”, рекла је министарка.

Истакла је да значај здравља деце и младих, као и осетљивост и сложеност ове теме, захтева да се настави заједнички и координисан рад на унапређивању система заштите менталног здравља младих, управо онако како је предвиђено Меморандумом о сарадњи између шест министарстава.

Министарка је саопштила и да је у Министарству формиран нови Сектор за превенцију и заштиту од насиља и инклузију осетљивих група, који ће се бавити, између осталог, превенцијом.

“То је наша обавеза јер  знамо са каквим се разноврсним изазовима и притисцима  деца и млади  свакодневно суочавају”, рекла је она.

 

Loading