ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Од суштинског је значаја да родитељи буду информисани о предностима ХПВ имунизације

Поводом Европске недеље борбе против рака грлића материце, која се традиционално обележава последње недеље јануара, министарка просвете у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је боља информисаност родитеља о значају имунизације њихове деце против обољења изазваних ХПВ-ом један од начина на који се може смањити велики број жена које се обољевају од рака грлића материце.

Имајући у виду да је ово једино малигно обољење за које знамо узрок, а то је инфекција ХПВ-ом, и која може да се у скоро 90% случајева спречи имунизацијом, у све основне школе у Србији достављен је информативни лифлет о значају имунизације против ХПВ који је намењен родитељима и стараоцима ученика седмих разреда. Информације садржане у лифлету дају одговоре на кључна питања родитеља у вези са ХПВ имунизацијом и начинима да се она обави“ рекла је министарка.

Министарка Ђукић Дејановић је подсетила да су Министарство просвете и школе део националне кампање „ХПВне“ у оквиру које је у претходном периоду, у сарадњи са удружењем „Родитељ“ и домовима здравља широм Србије, организовано више десетина трибина са родитељима у школама.

Ова пракса ће се у будућности наставити, јер од суштинског је значаја да родитељи од стручњака – лекара, педијатара, имунолога, добију одговоре на сва питања која имају“, поручила је Ђукић Дејановић и додала да родитељи који су заинтересовани, могу се обратити школи, која ће уз подршку надлежне школске управе и удружења „Родитељ“ организовати трибину.

Вакцина против ХПВ доступна је у Србији од јуна 2022. године за све девојчице и дечаке узраста од 9 до 19 година из средстава обавезног здравственог осигурања. Посебан фокус за ХПВ имунизацију су деца седмих разреда, јер се у том периоду обављају систематски прегледи на којима се поред обавезних вакцина може примити и вакцина против ХПВ.

Министарство просвете путем националне кампање „ХПВне“ даје допринос и подршку промотивним и информативним активностима и дијалогу између различитих актера да би се разумела порука да је уз ХПВ вакцинацију, редовне превентивне прегледе и промоцију здравих животних стилова међу адолесцентима, ову малигну болест могуће спречити.

Loading