ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Само заједничким радом можемо повећати безбедност деце

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ значајна системска активност коју заједно реализују Министарство просвете и Министарство унутрашњих послова и поручила да се само синергијом може заиста повећати безбедност деце.

Министарка Ђукић Дејановић је објаснила да је реализацијом овог пројеката одржан низ интерактивних радионица током којих су ученици имали прилику да науче да препознају облике и врсте насиља и дискриминације, начине конструктивног и адекватног реаговања у тим ситуацијама, да им се укаже на опасности психоактивних супстанци и алкохола, као и да унапреде своја знања за безбедно понашање у саобраћају и ванредним ситуацијама.

Поносни смо на чињеницу да је од септембра 2023. до јуна 2024. године укупан број одржаних радионица био 34.848, а само на тему Превенције вршњачког насиља у стварном и дигиталном окружењу одржана је 10.881 радионица. На овај начин реализацијом програма обухваћено је 90 % од укупног броја ученика основношколског узраста“, рекла је министарка.

Она је захвалила полицијским службеницима, ватрогасцима, студентима Криминалистичко-полицијског универзитета и просветним радницима који су били ангажовани на пројекту.

Бројке говоре да је учествовало 1.652 полицијска службеника, 47 студената Криминалистичко-полицијског универзитета и 25.000 запослених у школама, па је назив пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“ доживео потпуну реалност због чега сви заједно можемо бити поносни на постигнуте резултате“, рекла је министарка и захвалила осталим институционалним партнерима на пројекту – Повереници за заштиту равноправности, Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду, Мисији ОЕБС-а у Републици Србији, Агенцији за безбедност саобраћаја, Мрежи жена у полицији и Удружењу Caritas Србије.

На манифестацији на којој су представљени резултати Пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“ учествовали су и потпредседник Владе Србијеи министар унутрашњих послова Ивица Дачић, Поверница за заштиту равнопраности Бранкица Јанковић и остале високе званице.

 

Loading