ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Универзитет уметности у Београду институција са беспрекорном традицијом у високом уметничком образовању

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је Универзитет уметности у Београду институција са беспрекорном традицијом у високом уметничком образовању.

Министарка Ђукић Дејановић је, на свечаности поводом обележавања дана овог универзитета,  рекла да су највеће благо Универзитета уметности у Београду људи – његови наставници, сарадници и студенти.

То су најталентованији, најкреативнији и најпосвећенији појединци нашег друштва. Стога не чуди да је визија Универзитета саздана од личних и појединачних визија свих његових студената и професора – да остваре своје потенцијале као уметници и научници. Задатак оних који воде Универзитет јесте да Универзитет остане место где је остварење те визије могуће“, рекла је она.

Министарка просвете је подсетила да су унапређена доступност, квалитет, релевантност и праведност високог образовања један је од два општа циља Стратегије развоја образовања и васпитања у Србији до 2030. године и нагласила да свима, академској заједници и држави, сваком у свом домену, заједнички циљ да се очува и унапреди квалитет високог образовања.

Она је навела да предстоје велика улагања у инфраструктуру кроз пројекат „Универзитетска инфраструктура“, укупне вредности 155 милиона евра, који се делом финансира из средстава кредита Банке за развој Савета Европе.

Оно што је посебно важно за Универзитет уметности јесте да је у оквиру Пројекта планирана изградња нових зграда Факултета музичке уметности и Факултета примењених уметности, док ће постојећи капацитети  Факултета ликовних уметности и Факултета примењених уметности бити проширени и реконструисани. У току је израда пројектно-техничке документације и обезбеђивање грађевинских  дозвола“, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је истакла посебност Универзитета уметности која се огледа и у неодвојивости уметничког стваралаштва и истраживања и додала да је овај универзитет један од ретких у Европи који је уметничко истраживање увео у оквире докторских студија.

То је препознато и на европском нивоу, и зато је Универзитет део прве универзитетске алијансе у области уметности– Иновативног универзитета Европе у музици и уметности“, казала је министарка.

Ђукић Дејановић је посебно истакла настојање да се на интердисциплинаран начин повежу различите уметничке и научне дисциплине, што представљају суштинску наставну специфичност Универзитета уметности.

Држава је препознала и креативне индустрије као брзо растућу привредну грану у Србији, а посебно је препознала потенцијал који постоји у академској заједници да се даље допринесе развоју креативних индустрија. Зато Министарство просвете и јесте подржало увођење Програма Мастер 4.0, чији је део студијски програм мастер академских студија Уметност и дизајн видео игара који су заједно развили Универзитет уметности и Математички факултет Универзитета у Београду“, објаснила је министарка и професорима и студентима пожелела још пуно деценија успешног рада и стварања.

 

Loading