ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Важна сарадња са здравственим установама у циљу спровођења здравствене заштите ученика

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је у оквиру пројекта „Свако дете има право да одраста здраво“ важна сарадња са здравственим установама у циљу спровођења здравствене заштите ученика.

Улога вас, дечјих лекара је веома важна у сваком сегменту раста и развоја деце, па и сада приликом реализације овог Пројекта“, рекла је она је у Скупштини Србије на едукацији педијатара који обављају спортско-медицинске прегледе.

Додала је да ће се на два тестирања , на почетку и на крају школске године, пратити физички развој и моторичке способности ученика учесника пројекта.

Сви ученици ће, како је рекла, добити информације о њиховим индивидуалним резултатима и одређена упутства како и на који начин могу побољшати моторичке способности од којих у значајној мери зависи и општи здравствени статус ученика.

Пилот пројекат Свако дете има право да одраста здраво у школској 2023/2024. години, реализује се у 95 школa које остварују једносменски рад на територији Републике Србије, у 194 одељења.

У овим школама, поред редовних активности и часова физичког и здравственог васпитања, реализује се још по један час физичког васпитања више у односу на оно што је план и програм.

У уводном обраћању присутнима су се обратили и проф. др Даница Грујичић, министарка здравља, Зоран Гајић, министар спорта, проф. др Марко Атлагић, председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине, и Татјана Медвед, председник Пододбора за спорт.

Loading