ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Заблаће код Чачка добија нови вртић

Министаркa просвете проф. др Славицa Ђукић Дејановић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, положили су данас камен темељац за изградњу новог вртића у селу Заблаће, код Чачка.

У изградњу новог вртића биће уложено преко 110 милиона динара, простираће се на површини од 1200 м2. Изградњом новог објекта обезбедиће се 120 нових места за децу, што ће допринети смањењу листе чекања за упис у предшколску установу.

„Министарство просвете, уз подршку Светске банке, наставља вредно и посвећено да ради на ширењу капацитета предшколских установа широм Србије изградњом нових и доградњом и адаптацијом постојећих објеката. Наш циљ је да се што више малишана укључи у систем предшколског васпитања и образовања, нарочито оних из социјално осетљивих група. Такође посебну пажњу улажемо у квалитет предшколског васпитања и образовања, јер верујемо да је то основа за успешну будућност“, изјавила је министаркa просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић.

 Додала је да је град Чачак у оквиру Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ добио грант у износу од 4,8 милиона динара.

„Управа града и Министарство су ова средства усмерили на адаптацију и опремање простора, захваљујући чему 90 деце из категорија осетљивих група сада похађа предшколски програм. Паралелно се радило и с родитељима ове деце, кроз континуирано спровођење програма „Школе за родитеље“, који је омогућио нови приступу односима унутар породице са социолошког и едукативног аспекта“, додала је министарка.

Подсетила је да образовање заузима посебно место у пројекту „Скок у будућност Србија – 2027“ и да је доказ тога и почетак изградње новог вртића у Заблаћу.

Градоначелник града Чачка Милун Тодоровић  рекао је да му је изузетна  част што данас заједно са министарком свечано обележава почетак изградње вртића у Заблаћу, објекта у који ће моћи да се смести око 120 малишана, из чак 10 месних заједница.

„Након три године интензивног рада локалне самоуправе и ресорног министарства на прибављању свих услова за изградњу вртића, она је и званично почела, на велико задовољство свих нас, а нарочито малишана и родитеља који живе у овим месним заједницама. Захваљујемо Министарству просвете, које је препознало наш град и уврстило нас у веома значајан пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, као и Светској банци, чијим  се средствима он финансира, у износу од 167 милиона динара, док је Град Чачак за израду пројекта и куповину земљишта учествовао са нешто више од шест милиона динара“, изјавио је градоначелник града Чачка Милун Тодоровић и захвалио се министарки на посети.

Изградња нових вртића реализује се у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које Министарствo просвете реализује уз подршку Светске банке. Овај пројекат посвећен је повећању капацитета предшколских установа широм Србије за 11.000 нових места, као и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, кроз едукацију стручних кадрова, менторску подршку и обуке за васпитаче.

Loading