ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Сарадња универзитета, привреде и државних институција доноси добробит свима

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић отворила је скуп “TРЕНДОВИ РАЗВОЈА”, који већ 30 година организују су Универзитет у Новом Саду и Факултет техничких наука.

Она је, отварајући скуп, изразила задовољство што су се на, једном месту нашли представници академске заједнице и привреде.

У наредна три дана разговараће се о новим изазовима са којима се сусрећу универзитети у земљи и региону. То је од изузетног значаја, јер тимски рад и сарадња универзитета, привреде и државних институција може да донесе добробит свима“, рекла је Ђукић Мијатовић.

У име Факултета и програмског одбора Скупа присутне је поздравио проф. др Борис Думнић, в. д. декана Факултета техничких наука, истакавши том приликом традицију и значај одржавања Скупа Тренд са посебним освртом на репрезентативан број радова и учесника. Професор Думнић нагласио је значај тема о којима ће се дискутовати током наредна три дана и изразио жељу да резултати Тренда буду продуктивне смернице, нови модели и закључци у ком правцу треба да иде високо школство Србије.

Присутнима се обратио и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић који је истакао је препознатљивост Факултета техничких наука, броја и квалитета његових студената и професора као и значај резултата које заједно постижу у области науке и истраживања на глобалној научној сцени.

Након свечаног отварања државна секретарка Дукић Мијатовић уводно предавање на тему „Осврт на имплементацију Акционог плана за остваривање стратегије образовања (СРОВРС 2030) у области високог образовања“ одржала је проф. др Маријана Дукић Мијатовић, у Министарству просвете.

Циљ скупa “TРЕНДОВИ РАЗВОЈА 2024” је дискусија о актуелним студијским програмима на универзитетима и њихова усклађеност са новим изазовима, потребама савремене индустрије и поглед на универзитетско образовање из угла компанија. Такође, разматраће се и осавремењавање наставног процеса кроз сарадњу са привредом, као и нови трендови и технологије у образовању. Представиће се и одрживи модел финансирања у високошколским установама и разматрати потреба за значајнијим учешћем државе у финансирању научно-истраживачких организација. Дискутоваће се процеси интернационализације универзитета, мобилности студената и професора кроз Еразмус+, Билатералне и друге пројекте, као и остварени резултати у успостављању и деловању научно-технолошких паркова и научно-истраживачких института.

Loading