ЋИРИЛИЦА | LATINICA

До бољег квалитета висoког образовања кроз нови начин финансирања

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић поручио је данас да је потребно да утврдимо смислене индикаторе за мерење учинка у високом образовању и да на основу њих направимо нови начин финансирања у високом образовању, који ће омогућити студентима већу доступност и већу праведност високог образовања.

Министар Вербић је на округлом столу за мерење учинка високог образовања,одржаном у Палати „Србија“ истакао важност доношења одлука, на основу података, а не на основу било чијег утиска или мишљења.

-Циљ је да утврдимо индикаторе и добијемо поуздане податке и да на основу њих направимо нови модел финансирања високог образовања и рангирање студијских програма, као бисмо могли да побољшамо квалитет високог образовања. Да финансирање буде усаглашено са резултатима које су постигле високошколске установе, а не на пример, финансирање на основу квадратуре неког факултета – истакао је Вербић. Он је нагласио да важно се утврде који су то индикатори – да ли је то број студената који су завршили факултет, број објављених радова, број доктора наука и студената уписаних на докторске студије, мобилност студената…, као и да је о овом питању потребан консензус у академској заједници.

 Почетком 2016. године требало би да буду познате главне промене које ће донети потпуно нови закон о виском образовању.

 На скупу који су организовали Хере тим – Тим за реформу високог образовања и Фондација темпус -Еразмус плус, представљени су и модели финансирања високог образовања у Европи и у региону.

Loading