ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Добар пример младима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао  је данас са студентима Милошем Марјановићем и Теодором Решетар, победницима недавно одржаног Светског универзитетског дебатног првенства у Холандији, и Јованом Петронијевићем, Ђорђем Јовићевићем, Огњеном Миладиновићем и Илијом Иванишевићем, који су се пласирали у четвртфинале истог такмичења.

„Ви сте пример за који морају да чују сви. Добрим резултатима се морамо похвалити и мотивисати друге да вас следе. Трудићемо се да промовишемо најбоље и ученике, студенте и научнике“, рекао је министар и честитавши студентима на изузетним резултатима.

Министарство је буџетом за ову годину предвидело новац за пројекат који ће се бавити организовањем студентских такмичења и награђивањем, а већ у фебруару почиње такмичење за најбољу студентску идеју, рекла је помоћница министра за развој и високо образовање Весна Мандић. Министар је позвао  чланове дебатног тима да дају предлог како да се организовало такмичење на националном нивоу.

Управо је такмичење на националном нивоу жеља студентског удружења Отворена комуникација, истакли су студенти. „Имамо седам дебатних клубова на факултетима и пет у средњим школама, и то углавном у Београду. Основни дебатни курсеви су бесплатни. Међутим, поједини студенти имају проблем да дођу до новца који им је потребан за одлазак на међународна такмичења“, рекао је Ђорђе Јовићевић. Министар је студентима поручио  да су  врата Министарства за њих  отворена. „Нисмо богато Министарство али смо веома сналажљиви. Рачунајте на нашу подршку“, рекао је  Шарчевић.

Министар је, такође,  истакао и да ће ускоро почети јавна расправа о новом Закону о високом образовању и да ће он бити пре свега у функцији обезбеђивања квалитетнијег образовања. Али да бисмо помогли студентима неопходно је да сарађујемо и разговарамо, а предуслов тога је да се студенти боље организују и имају јединствене ставове, закључио је министар.

Loading