ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић са председником Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са проф. др Гораном Милашиновићем, председником Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском о досадашњој сарадњи и будућим активностима у области образовања и науке.

На састанку министар Ружић je истакао да Министарство има одличну сарадњу са овом организацијом Уједињених нација за образовање, културу и науку и навео да у сарадњи са Унеском Министарство спроводи различите програме и пројекте који популаризују образовање и науку.

Као један од примера, министар је навео и програм Националне стипендије „За жене у науци“. На основу овог програма и   партнерства Министарства, Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском и компаније Лореал Балкан стипендије се додељују младим научницама из Србије које се баве научним истраживањима.

Он је истакао да је на иницијативу Министарства припремљен и Нацрт Споразума за обнављање сарадње између Унеска и Владе Републике Србије у вези са статусом Међународног центра за воде за одрживи развој и прилагођавање климатским променама. 

Према речима министра Ружића, Министарство је подржало и пројекат Унесковог института за информационе технологије UNESCO IITE као подршку  јачању капацитета наставника путем вештачке интелигенције и дигиталних технологија.

Председник Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском проф. др Милашиновић навео је да је фокус Унеска, поред образовања је и наука, те да је при Министарству формирана и Комисија за сарадњу са Унеском у области науке.          

На састанку је предложено да се предузму заједничке активности на обележавању стогодишњице од када је на Београдском универзитету 1922. године  докторирала прва жена доктор наука у Србији Ксенија Атанасијевић (1894-1981).

 

Loading