ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додатно ојачати сарадњу Србије и Аустралије у области образовања и науке

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са амбасадорком Аустралије у Београду Џулијом Фини о унапређивању односа двеју земља.

Сарадњу између Србије и Аустралије треба додатно ојачати у областима образовања и науке,  констатовано је на састанку одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Министар Шарчевић изнео је планове и правце развоја образовања и науке у Републици Србији.

Амбасадорка Фини је навела да велику пажњу посвећују пројектима које спроводе са различитим организацијама у нашој земљи, а везаним за превенцију вршњачког насиља у школама, дигиталном насиљу, људским правима, али и другим пројектима који имају за циљ оснаживање деце.

Министар је подржао пројекте које спроводе и  истакао значај на раду превенције насиља у школaма, безбедности деце, као и образовању на језицима мањина. Он је рекао и да наша дијаспора у Аустралији доприноси развоју науке и стваралаштва те земље, што је потврдила и амбасадорка Фини.

Она је навела да ће од следеће године Србија и Аустралија имати заједнички пројекат у области археологије, у коме ће учествовати студенти са Универзитета из Сиднеја и студенти са Универзитета из Београда.

„ По први пут имаћемо сарадњу између универзитета, која ће допринети да везе наше две земље буду јаче“, рекла је Фини, додајући да је сваки заједнички пројекат идеална основа за нове мостове између Србије и Аустралије.

Toкoм дaнaшњeг сaстaнкa, oбe стрaнe су oцeнилe дa нису искoришћeнe вeликe мoгућнoсти сарадње у области образовања и науке, те да ће будући заједнички  пројекти ту сарадњу унапредити.

Састанку су присуствовали државна секретарка Гордана Предић и помоћник министра за науку др Никола Танић

Loading