ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додељена признања добитницима Јавног позива Центра за промоцију науке

Центар за промоцију науке доделио je признања овогодишњим добитницима финансијске подршке у оквиру Јавног позива, у понедељак, 15. јула, у Ректорату Универзитета у Београду.

Укупна средства распоређена за различите категорије Јавног позива у 2019. години износе 9,4 милиона динара и представљају највећи фонд за финансирање пројеката промоције науке у Србији. Ове године је одобрено укупно 55 пројеката за финансирање у три различите категорије, а то су пројекти промоције науке у научним клубовима (28 пројеката), пројекти промоције науке (24 пројекта) и идејна решења за интерактивне експонате у парковима науке (3 пројекта).

На свечаности су говорили: помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем Сaша Лазовић,  проректор за наставу Универзитета у Београду Петар Марин, као и  в.д директор Центра за промоцију науке Марко Крстић.

Центар за промоцију науке од 2011. године расписује Jавни позив за финансирање пројеката промоције и популаризације науке, а један од циљева је подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе кроз децентрализацију промоције и популаризације науке на територији Србије.

Осим тога, циљ је и подршка разноврсним и иновативним пројектним приступима из области промоције и популаризације науке, подршка иновативним пројектима који утичу на општи квалитет пројеката из области промоције науке, као и подршка креативним пројектима који афирмишу доступност знања у отвореном простору, односно осмишљавању експоната у научним парковима који помажу да се научни појмови, феномени и чињенице усвајају кроз непосредно искуство. 

Loading