ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додељена признања за унапређење дуалног образовања у области ваздухопловства

Сектор за дуално и предузетничко образовањe и васпитање, Министарства просвете науке и технолошког развоја добио је признање  за изузетан допринос реализацији дуалног модела образовања ваздухопловних кадрова кроз успостављање нових модела сарадње Ваздухопловне академије са компанијама и институцијама у области ваздухопловства.

На свечаности поводом 94. године Ваздухопловне академије из Београда у петак, 21. септембра награду је у име Сектора примила помоћница министра за дуално и предузетничко образовање Габријела Грујић.

Школски одбор Ваздухопловне академије доделио је Златну значку Сектору за дуално и предузетничко образовањe и васпитање.

Иначе, Ваздухопловна академија школује ученике у десет образовних профила по дуалном моделу образовања. Тај модел образовања је синтеза теоријских знања и праксе и води ученике у правцу креативног обједињавања стечених знања и искустава у достизању жељених стручних компетенција.

Због резултата и брзине којом реформише образовни систем Србије национални модела дуалног образовања  добио је признање не само експерата Европске уније, већ и представника земаља као што су Швајцарска, Аустрија и Немачка, у којима дуално образовање представља основ стручног образовања већ деценијама.

Енергија, стручност и посвећеност мисији да се младима у Србији пружи шанса да ухвате корак са модерним тржиштем рада спојена са ваздухопловним стандардима, креирала је најцеловитији модел учења кроз рад. Систем базиран на развоју дисциплинарних знања и умрежавању вештина не може се сматрати целовитим без упоредног тренинга, како у погледу развоја струке тако и у погледу развоја предузетничких вештина. Учење у реалном радном окружењу је основа овог модела образовања, оно подстиче развој младих, омогућава им да промовишу своје идеје, а радно искуство претворе у виши степен компетентности.

Интеграцијом војног и цивилног образовања створен је аутономан, модеран и надасве ефикасан систем дуалног образовања ваздухопловних кадрова који промовише нови, врхунски, професионални војни кадар, способан да одговори како потребама и захтевима струке, тако и изазовима јачањa система безбедности и одбране Србије.

Генералштаб Војске Србије као највиши стручни и штабни организациони део система одбране дао је огроман допринос креирању дуалног модела школовања војних образовних профила у складу са најновијим војним и ваздухопловним стандардима. За изузетан допринос успешној реализацији пројекта школовања војних кадрова у Ваздухопловној академији, Школски одбор академије је доделио Златну плакету Генералштабу Војске Србије, а награду је примио пуковник Бошко Зорић.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту  Славко Гак примио је признање за подршку у достизању европских стандарда у школовању у Ваздухопловној академији.

За подршку и лични допринос успешној реализацији пројекта Ваздухопловне академије као овлашћеног центра Европске агенцијe за безбедност ваздушног саобраћаја, Школски одбор академије је доделио Златну значку Миодрагу Поледици, Државном секретару Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Признање за изузетан допринос и подршку у процесу сертификације Златну значку добила је директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров.

За изузетан допринос успешној реализацији пројекта школовања ваздухопловних кадрова за потребе цивилног ваздухопловства, Школски одбор академије је доделио Златну значку Зорану Илићу, помоћнику министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за ваздушни саобраћај и транспорт опасне робе.

За лични допринос развоју сарадње Машинског факултета и Ваздухопловне академије, Школски одбор академије је доделио Златну значку декану Машинског факултета Универзитета у Београду Радивоју Митровићу.

Loading