ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додељене награде ПКС за 11 најбољих докторских дисертација

Привредна комора Србије доделила је данас по 55. пут Годишње награде за најбоље докторске дисертације студентима факултета са оригиналним научним доприносима од изузетног значаја у одређеној научној области, а са директним или потенцијалним значајем за примену у привреди.

Конкурисалo је 30 радова са 18 факултета из четири универзитета, а награђено је укупно 11 радова из области електротехнике, грађевинарства, машинства, медицине, технологије, саобраћаја, фармације, електронике и економије.

Државни секретар у Министарству просвете проф. др Ивица Радовић истакао је значај ове награде.

Веома компетентан жири одлучио је да 11 научних радова дају оригинални допринос од изузетног значаја за развој привреде и шире друштвене заједнице. На овај начин промовишу образовање и науку“, рекао је он.

Додао је да визија просветног система јесте у томе да обезбеди квалитетно образовање за постизање пуног потенцијала сваке младе и одрасле особе у Републици Србији, а његова мисија је да се обезбеди развој појединца, а тиме и друштва у целини.

Ова визија и мисија су нама у Министарству, али и свим другим учесницима у процесу образовања, смернице будућег развоја образовног система Републике Србије и као окосница свих циљева, мера и активности који су предвиђени документима јавних политика, односно „Стратегијом развоја образовања у Републици Србији 2030“ и акционим планом за њену реализацију“, рекао је он.

Одлуку о најбољим радовима донео је стручни Жири који укључује реномиране професоре са факултета Универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

За најбољу докторску дисертацију, Комисија је доделила 11 равноправних награда, а добитници су:

  1. Др Милан Маринковић – „Анализа резултата радиофреквентне катетерске аблације атријалне фибрилације вођене тродимензионалним електроанатомским мапинг системом“, Медицински факултет, Универзитет у Београду.
  2. Др Владимир Петровић – „Флексибилни кодер и декодер кодова са проверама парности мале густине“, Електротехнички факултет, Универзитет у Београду.
  3. Др Александра Ђорђевић – „Утицај девизних курсева на извоз земаља централне, источне и југоисточне Европе: Анализа на нивоу сектора“, Економски факултет, Универзитет у Београду.
  4. Др Александар Димић – „Утицај облика профила и уходавања зубаца на површинску носивост цилиндричних зупчастих парова“, Машински факултет, Универзитет у Београду.
  5. Др Роберт Љубичић – „Струјање у умирујућим базенима степенастих брзотока“, Грађевински факултет, Универзитет у Београду.
  6. Др Маријана Пантовић Павловић – „In situ синтеза и карактеризација танких биокомпатибилних композитних превлака хидроксиапатит/пасивни оксид за потенцијалну употребу у медицини“, Београдски универзитет/ Мултидисциплинарне студије при Универзитету у Београду.
  7. Др Михаил Васић – „Утицај геометрије елемената за дистрибуцију ваздуха на експанзију ваздушног млаза у системима мешајуће вентилације“, Машински факултет, Универзитет у Београду.
  8. Др Милован Ковач – „Моделирање одрживих система логистике“, Саобраћајни факултет, Универзитет у Београду.
  9. Др Душан Ружић – „Рационални дизајн, синтеза и in vitro испитивања селективних инхибитора хистон деацетилазе 6“, Фармацеутски факултет, Универзитет у Београду.
  10. Др Александар Миленковић – „Унапређење концепта медицинских информационих система у циљу смањења ефеката и последица епидемија и пандемија“, Електронски факултет, Универзитет у Нишу.
  11. Др Вања Влајков – „Развој технологије производње агенаса биолошке контроле токсигених изолата рода aspergilllus“, Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду.
Loading