ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додељене стипендије Фонадације др Зоран Ђинђић и Немачке агенције за академску размену

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас свечаној додели стипендија Фондације др Зоран Ђинђић и Немачке агенције за академску размену ( ДААД).

Министар је изразио задовољство што је прилици да подржи Фондацију др Зоран Ђинђић, јер је Ђинђић био премијер који је започео реформски процес који се данас наставља. Пожелевши успех стипендистима Шарчевић је рекао да ћемо ако радимо на образовању успети да ухватимо корак са четвртом технолошком револуцијом. ”Искуство које стекнете у Немачкој биће драгоцено и за вас и за компаније у којима ћете радити када се вратите. Нашим послодавцима не треба јефтина радна снага, већ добри радници”, истакао је министар.

У програм стипендирана праксе укључене су велике немачке компаније и многи универзитети, рекао је амабасдор Савезне Републике Немачке у Републици Србији Аксел Дитман. Он је нагласио да је додела стипендија сигнал тешњих економских веза Немачке и Србије.

Обраћајући се стипендистима Бенедикт Брише, директор програма ДААД за Југоисточну Европу, рекао је да академска размена доприноси бољем разумевају народа и да је свакој земљи потребна размена свежих идеја, како би се суочила са изазовима све комплекснијег света.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж указао је стипендистима да по повратку у Србију имају могућност да наставе да се обучавају у великим српским компанијама и да у њима пренесу своје знање.

Стипендије Фонадације др Зоран Ђинђић добило је 22 студента који ће у наредних месеци стицати стручна искуства кроз праксу у највећим немачким компанијама, док је ДААД доделио 26 стипендија младим научницима, истраживачима и постдипломцима.

Loading