ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додељене Светосавске награде за допринос квалитетном образовању

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић уручио је данас у Влади Републике Србије Светосавске награде за допринос квалитетном образовању и васпитању за 2014. годину.

Светосавске награде освојило је 13 појединаца и институција који су се својим залагањем и оствареним резултатима истакли у области образовања и васпитања. То су:

•    Виолета Кецман, наставница српског језика и књижевности у Петој београдској гимназији
•    Стефан Веља, ученик четвртог разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду
•    Зоран Марић, директор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу
•    Угоститељско-туристичка школа у Врњачкој Бањи
•    Валентина Манојлов, ученица трећег разреда Основне и средње школе “9.мај“ из Зрењанина
•    Нина  Денић, ученица Основне школе „Мирослав Антић“ из Оџака
•    Основна школа „Милутин и Драгиња Тодоровић“, из Крагујевца
•    Основна школа “Вук Стефановић Караџић“ из Левосоја, Бујановац
•    Мр Зоран Поповић, редовни професор Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду
•    Душан Станковић, учитељ у Основној школи „Браћа Рибар“ у Доњој Борини, Мали Зворник
•    Предшколска установа „Вукица Митровић“ из Лесковца
•    Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду
•    Златко Грушановић, директор Основне школе „Вук Караџић“ из Београда

„То су личности које се истичу својим знањима, успесима, карактером. Они доприносе добром раду установа из којих долазе, унапређењу образовања и васпитања, негују добре међуљудске односе, имају значајна постигнућа у раду са децом и ученицима. Затим, то су институције које су одличним резултатима доказале посвећеност у раду, које нуде квалитетну наставу и програм, развијају подстицајну атмосферу, толеранцију, вишејезичност и мултикултуралност“, навео је министар Вербић, говорећи о добитницима Светосавских награда.

Он им је честитао на изванредном успеху и додао: „Надам се да ће за вас лично ова награда представљати додатни мотив и подстицај да истрајете у својим напорима и раду, и да ћемо у будућности имати прилике да чујемо и о другим вашим изузетним успесима“.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја доделило је Светосавске награде онима који су својим радом и постигнутим изузетним резултатима заслужили признање за допринос квалитетном образовању и васпитању, унапређивању образовно-васпитне праксе и развоју научних достигнућа у области образовања и васпитања у Републици Србији у 2014. години.

Ових 13 добитника изабрано је између више од 170 који су предложени Комисији за доделу Светосавске награде у јавном позииву Министарства.

Образлажући појединачне награде, помоћница министра просвете за развој образовања проф. др Зорана Лужанин навела је да су „времена у којима живимо и радимо нарочито тешка и због тога су Светосавске награде које данас додељујемо још веће и значајније“.

ВИОЛЕТА КЕЦМАН, НАСТАВНИЦА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ У ПЕТОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

ПРЕДЛАГАЧ:
Колектив Пете београдске гимназије

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
По образовању филолог и мастер у области теорије драмских уметности, медија и културе, Виолета Кецман је обучени наставник ментор за област српски језик и књижевност. У Петој београдској гимназији ради од 2007. године. Активна је у припреми ученика за такмичења, на којима ученици постижу запажене резултате, а на пољу извођења семинара, као реализатор и аутор, успешно преноси  колегама дуго стицана знања и искуство.
Ова свестрана и ангажована наставница један је од аутора Граматике за први разред гимназија и средњих стручних школа, као и приручника Српски језик за први разред гимназија и средњих стручних школа. Ауторка је пројекта Фејсбук у настави књижевности 2010, који је уврштен у базу УНЕСКО.
Стручно је ангажована у бројним пројектима унапређења образовања. Води новинарску секцију у Гимназији, учествује у изради школског часописа Аретеј и одржавању сајта Гимназије.

СТЕФАН ВЕЉА, УЧЕНИК ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ГИМНАЗИЈЕ „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“ У НОВОМ САДУ

ПРЕДЛАГАЧ:
Гимназија “Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Стефан Веља је добитник златне медаље  на међународном сајму за техничке иновације “Еурека“, ордена првог реда Краљевине Белгије, награде руског Института Гордински, као и награде румунског Министарства просвете за достигнут висок научни у технички ниво у иновацији.
Његов проналазак, уређај који се уграђује у крвне судове и препознаје и отклања патолошке творевине као што је тромб, патентиран је у Заводу за заштиту интелектуалне својине.
Веља је и у нижим разредима гимназије постизао значајне успехе и врхунске резултате. Био је члан олимпијског тима Србије на интернационалној јуниорској научној олимпијади и освојио бронзану медаљу. Свестран је ученик и омиљен друг.

ЗОРАН МАРИЋ, ДИРЕКТОР МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ У ПОЖАРЕВЦУ

ПРЕДЛАГАЧ:
Актив директора средњих школа у Пожаревцу, Град Пожаревац – Градско веће за образовање, Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу, Општина Велико Градиште, Музичка школа „Живорад Грбић“ у Ваљеву, Актив директора основних школа Града Пожаревца, Удружење музичких и балетских педагога Србије

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Зоран Марић је дипломирани музички педагог и флаутиста. Од 1982. године професор је седам теоретских предмета и флауте у МШ „Стеван Мокрањац“у Пожаревцу и дугогодишњи директор Школе.
Оснивач је и дугогодишњи председник Актива директора установа у култури у Пожаревцу и председник Актива директора средњих школа, председник Удружења музичких и балетских педагога Србије, потпредседник Заједнице музичких и балетских школа Србије и суоснивач Мокрањчеве задужбине. Организатор је многих уметничких такмичења и иницијатор покретања манифестација Културно лето Пожаревца и Хорови Пожаревца, где се од остварених прихода за школе-учеснице, купују музички инструменти. Такође је један од суоснивача Симфонијског оркестра младих.
Укупни резултати стручног и педагошког рада Зорана Марића показују да је идејни покретач, добар организатор и успешан реализатор.

УГОСТИТЕЉСКО-ТУРИСТИЧКА ШКОЛА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

ПРЕДЛАГАЧИ:
Општина Врњачка Бања, Школска управа Краљево, KulturKontakt, Austrija, Удружење угоститељских школа у региону ГАТУС, Ново Место, Словенија, Факултет за хотелијерство и туризам, Врњачка Бања, ЈУ Средња економско-угоститељска школа, Никшић (Црна Гора)

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
О квалитету Угоститељско-туристичке школе у Врњачкој Бањи сведоче изванредна постигнућа ученика у настави и стручној пракси, као и велики успеси и прва места на републичким али и међународним такмичењима.
Школа је активна у пројекту КултурКонтакт, Аустрија, као и у развијању туризма и компетенције привреде и школе. Успоставила је партнерске односе са угоститељском школом из Рамале, Палестина, као и са угоститељским школама из БиХ, Републике Српске и Црне Горе.
Школа је добитник бројних награда за успехе у туризму и у промоцију Врњачке Бање.

ВАЛЕНТИНА МАНОЈЛОВ, УЧЕНИЦА ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА  ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ “9.МАЈ“ У ЗРЕЊАНИНУ

ПРЕДЛАГАЧ:
Основна и средња школа „9 мај“, Зрењанин

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Валентина Манојлов је ученица 3. разреда Основне и средње школе „9 мај“ у Зрењанину, смер шивач текстила. Похађа школу за децу и ученике са сметњама у развоју, која кроз обављање делатности акценат ставља на јачање улоге физичке културе и спорта у развоју младих са сметњама у развоју, као и инклузији деце и поштовању различитости.
Валентина је одрасла и живи у хранитељској породици, а у школу „9. мај“ први пут је укључена у предшколску групу.
У 2014. години била је члан репрезентације Специјалне олимпијаде Србије и на Европским играма Специјалне олимпијаде у Белгији освојила је бронзану медаљу у стоном тенису у дублу.

НИНА ДЕНИЋ, УЧЕНИЦА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „МИРОСЛАВ АНТИЋ“ ИЗ ОЏАКА

ПРЕДЛАГАЧ:
Основна школа „Мирослав Антић“, Оџаци

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Нина Денић је свестрана ученица. Постизала је запажене резултате  на општинским и окружним такмичењима из српског језика, биологије, хемије и информатике. На Олимпијади из руског језика је заузела место у првој категорији.
Ауторкa је радова  на енглеском језику  који су два пута за редом, 2013. и 2014. године објављени у књизи „Мy Еnglish Book“.
Учествује у многобројним ваннаставним активностима и у свим школским  дешавањима и приредбама. Више пута награђивана је на ликовним и литерарним  конкурсима, а била је члан тима школе који је освојио прво место у квизу знања и опште културе на територији општине.
Учесник је државног такмичења „Сајт за безбедан  Интернет“ где је добила  специјалну награду. Активна је учесница у реализацији пројекта „Школа без насиља“. Председница је Ученичког парламента и одговорно  обавља постављене задатке.

ОСНОВНА ШКОЛА „МИЛУТИН И ДРАГИЊА ТОДОРОВИЋ“, КРАГУЈЕВАЦ

ПРЕДЛАГАЧ:
Основна школа „Милутин и Драгиња Тодоровић“, Крагујевац уз подршку  Друштва учитеља Крагујевац и Филолошко уметничког факултета у Крагујевцу

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Школа са традицијом дугом 127 година препознатљива је по квалитету наставе, учења и васпитног рада, успешном планирању и програмирању. Такође, ова школа истиче се по стручним сарадницима и едукованим наставницима који путем индивидуализације у учењу пружају квалитетну додатну образовну подршку ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом и ученицима из осетљивих група.
Школа је одабрана да буде модел школа чланица Мреже подршке инклузивном образовању на нивоу Републике.
Већ 12 година развија и негује међународну просветну сарадњу ученика и наставника са школама из Италије, Норвешке, Чешке Републике и Румуније.

ОСНОВНА ШКОЛА “ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ“, СЕЛО ЛЕВОСОЈЕ, БУЈАНОВАЦ

ПРЕДЛАГАЧ:
Скупштина општине Бујановац

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Школа која је почела са радом 1906. године и осим матичне школе која у свом саставу има и савремено опремљен простор за децу предшколског узраста, има и два издвојена одељења у селима Осларе и Боровац у којима се настава изводи за ученике првог циклуса.
Ова модерна, савремено конципирана школа нуди квалитетан програм, истовремено негујући атмосферу толеранције и конструктивне комуникације.
У овој школи се учи како да се штеди, креира, тимски ствара, демократски општи, савлађују препреке и уважавају националне, верске и социјалне различитости.

МР ЗОРАН ПОПОВИЋ, РЕДОВНИ ПРОФЕСОР ФАКУЛТЕТА ДРАМСКИХ УМЕТНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ

ПРЕДЛАГАЧ:
Савет Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Захваљујући раду професора Зорана Поповића, Факултет драмских уместности једна је од најквалитетнијих високошколских установа која образује врхунске кадрове у области драмских и аудиовизуелних уметности, како у нашем региону тако и шире. Под његовим вођством остварена је сарадња са бројним факултетима и универзитетима из земље и иностранства као и институцијама културе и уметности.
Као један од највећих стручњака из области телевизијске креативне продукције преносио је своја знања и учествовао је у формирању катедри за уметничку продукцију на Факултетима драмских уметности у Скопљу, Цетињу, Бања Луци, где је био и гостујући професор.
Резултати које је остварио као декан овог факултета омогућили су да ова установа постане један од најуспешнијих факултета у својој области у региону и шире.

ДУШАН СТАНКОВИЋ, УЧИТЕЉ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „БРАЋА РИБАР“ У ДОЊОЈ БОРИНИ, МАЛИ ЗВОРНИК

ПРЕДЛАГАЧ:
Друштво учитеља Лозница

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Учитељ Душан Станковић изузетно је ангажован на примени информационо-комуникационих технологија у настави, а посебан акценат ставља на израду и примену интерактивних образовних софтвера и система учења на даљину.
Квалитет рада овог веома ангажованог наставника потврђују и добри резултати које његови ученици постижу на такмичењима.
Учествује у развијању и јавном представљању примера добре праксе. Негује добре међуљудске односе, подржава и промовише постигнућа ученика и колега. На наставничким и стручним већима активан је у презентовању примера и актуелности из области образовања и васпитања

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ВУКИЦА МИТРОВИЋ“, ЛЕСКОВАЦ

ПРЕДЛАГАЧ:
Савез удружења васпитача Србије и др Лидија Мишкељин

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Предшколска установа „Вукица Митровић“ је савремена установа која својом ефикасном организацијом, неговањем тимског рада и отворености за учење, као и сарадњом са породицом, локалном заједницом и свим партнерима у окружењу континуирано обезбеђује и унапређује услове за остваривање квалитетног предшколског васпитања и образовања.
Делатност установе остварује се у 11 вртића и 42 издвојена одељења. Посебна пажња се посвећује унапређивању компетенција васпитног кадра у области тимског рада, самовредновања, праћења дечјег развоја и напредовања и нарочито истраживања могућности развијања разноврсније програмске понуде и ширег укључивања деце из осетљивих група у сусрет потребама деце и породица.
Оствареним резултатима и професионалном посвећеношћу и залагањем, установа је оправдала своје учешће у низу пројеката у области унапређења предшколског васпитања.

ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

ПРЕДЛАГАЧ:
Регионална привредна комора Нови Сад и Пољопривредни факултет Универзитета у Београду

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Пољопривредни факултет је један од најстаријих факултета Универзитета у Новом Саду, а 2014. обележава значајни јубилеј 60 година постојања и успешног рада. Радећи у три области, високо образовање, научно-истраживачки рад и трансфер знања факултет је израстао у високошколску и научно истраживачку установу врхунског квалитета. Стално унапређује образовне програме, квалитет процеса рада и људске и материјалне ресурсе.
На тај начин Факултет обезбеђује задовољење образовних потреба младих генерација, научно-стручних потреба пеивреде и материјалних потреба запослених те као део ширег научно-образовног система, Пољопривредни факултет помаже развој пољопривреде, али и друштва.

ЗЛАТКО ГРУШАНОВИЋ, ДИРЕКТОР ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ВУК КАРАЏИЋ“, БЕОГРАД

ПРЕДЛАГАЧ:
Наставничко веће Основне школе „Вук Караџић“ уз подршку Општине Стари Град, Црвеног крста Стари град, Катедре за српску књижевност с јужнословенским књижевностима Филолошког факултета Универзитета у Београду, Катедре за српски језик и књижевност Учитељског факултета Универзитета у Београду, Друштва дефектолога Београда, Удружења за помоћ особама са сметњама у развоју „Живимо заједно“ из Београда, Педагошког музеја, Малог позоришта „Душко Радовић“ и Позоришта „Бошко Буха“, Друштва за развој образовања „Клет“, Друштва за управљање амбалажним отпадом „Екостарпак“ и Центра за драму у едукацији у уметности „Цедеум“ из Београда.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Здравко Грушановић у Основну школу „Вук Караџић“  дошао је као наставник српског језика и врло брзо се, осим кроз редовну наставу, истакао у хуманитарном раду и у раду драмске секције која је освојила неколико награда на такмичењима и, између осталог, играла представе са особама са сметњама у развоју у скоро свим београдским позориштима и у неколико центара за културу широм Србије.
Повратио је углед и ауторитет школе и унапредио сарадњу са родитељима.
Допринео увођењу је кинеског и јапанског језика у статусу факултативних предмета. Школа је 2008. добила сертификат „Школе без насиља“, а у школској 2014/15. постала „паметна“ Ефикасна Е-школа са најсавременијом ИТ инфраструктуром, контролом приступа, енергетском ефикасношћу. Успоставио је, обновио и наставио сарадњу са свим важним институцијама, захваљујући чему је школа постала центар важних догађаја: семинара, презентација, предавања, представа, сусрета са другим школама, предшколским установама, друштвима за додатну подршку, глумцима, продуцентима и филмским и медијским кућама.

Loading