ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додељени иновациони ваучери

Фонд за иновациону делатност доделио је данас 35  иновационих ваучера за 28 српских предузећа у укупном износу од 22.160 милиона динара. На јавни позив који је отворен од 21. децембра 2017. године, за месец дана Фонду се пријавило више од 40 предузећа којима је потребна услуга научноистраживачке организације за решење техничког или технолошког проблема како би подигли ниво иновативности својих производа и постали конкурентнији на тржишту.

Заинтересована микро, мала и средња предузећа конкурисала су за нову услугу – иновационе ваучере у вредности до 800.000 динара, а укупно 30.000 милиона динара издвојено је у овој фази из буџета Републике Србије на основу споразума о зајму са Светком банком. Иновационим ваучером покрива се до 80% укупних трошкова услуге, односно предузећа су у обавези да суфинансирају преостали износ, укључујући и порез на додату вредност. У пилот фази програма иновационих ваучера предузећа су била у могућности да се пријаве за максимално два иновациона ваучера у укупном износу од 1.2 милиона динара.

Иновационе ваучере добитницима уручили су министар просвете науке и технолошког развоја господин Младен Шарчевић и министар задужен за иновације и технолошки развој господин Ненад Поповић.

Овај једноставни финансијски подстицај има за циљ да ојача везе наших научноистраживачких организација са малим и средњим предузећима у Србији. Иновације развијамо свакога дана, а да би друштво имало користи од њих, морамо да их препознамо и подржимо, пре свега путем институција, какав је Фонд за иновациону делатност. Са задовољством могу да кажем да су за ову годину, захваљујући и сарадњи са Светском банком, вишеструко повећана средства за рад Фонда, рекао је Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Ненад Поповић, министар задужен за иновације и технолошки развој најавио је покретање још једног програма помоћи младим предузетницима у вредности од 250 милиона динара за иновације.  

Интересовање је велико и сигуран сам да ће резултати показати да овакав вид подршке доприноси јачању иновативних капацитета и конкурентнијој српској привреди. Новом услугом за мала и средња предузећа показали смо још једном да су програми Фонда препознати као потребан механизам како за развој предузетништва у Србији тако и за јачање нераскидиве везе између науке и привреде, изјавио је Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност.

Услуге које су тражене од стране научноистраживачких организација долазе највише из области машинства, а затим прехрамбена индустрија и пољопривреда. У складу са тим и мала и средња предузећа којима је одобрен иновациони ваучер послују у области металних конструкција, производње машина, каросерија за моторна возила и приколице. Од јавних научноистраживачких организација најзаступљенији је Машински факултет Универзитета у Београду, затим Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву и Институт за хигијену и технологију меса. Иновациони ваучери су одобрени предузећима чија седишта су у Београду (највише), Шапцу, Новом Саду, Бору, Крагујевцу, Нишу, Краљеву, Прокупљу, Новом Бечеју…

Иновациони ваучери су још једна од услуга у оквиру Програма трансфера технологије Фонда за иновациону делатност, чија сврха је да подстакне преношење резултата јавног истраживања у приватни сектор како би се креирали производи и услуге којима ће се унапредити српска привреда.

Дизајн и процедуре за имплементацију шеме иновационих ваучера су припремљене у оквиру пројекта „Подршка истраживању, иновацијама и трансферу технологије“ који се финансира из ИПА средстава ЕУ за 2013, а њиме администрира Светска банка, док су средства за реализацију обезбеђена из буџета Владе Републике Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја кроз „Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања“ (споразум о зајму Републике Србије са Светском банком).

Loading