ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дом ученика средњих школа у Краљеву

У Дому ученика средњих школа у Краљеву данас се васпитна група професора-васпитача Горана Булатовића, који је због здравствених проблема премештен на административне послове у истом дому, солидарисала са својим васпитачем и затражила да им господин Булатовић остане педагошки руководилац групе.

Реч је о установи у којој се крајем прошле године догодило вршњачко насиље, због чега је један ученик искључен из дома.

Тада је покренута процедура против службених лица, од васпитача до директора дома, у вези са утврђивањем одговорности запослених. То је, између осталог учињено и против професора-васпитача Горана Булатовића.

Током процедуре Булатовић је тражио статус инвалида друге категорије од инспекције рада, што му је и одобрено. На тај начин више није могао да обавља функцију професора-васпитача у дому са групом, јер није у могућности да ради током ноћи и прековремено.

С обзиром на то да је врста посла професор-васпитач у дому таква да мора да има и ту врсту смена, као и њихову ротацију, Булатовићу је понуђен посао у администрацији дома, са истом платом, односно коефицијентом. Министарство просвете, науке и технолошког развоја је сугерисало и да Булатовић настави да и даље одржава васпитни контакт са децом из дома. Сматрамо да је то важно јер је улога васпитача, као другог родитеља, веома значајна, чвршћа и потпуно другачија од оне коју има редован професор који држи час.

Како то деци није објашњено на прави начин, већ им је речено да губе васпитача, сматрамо да је дошло до извесне манипулације децом.  

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће се потрудити да нађе најбољи начин да господин Булатовић има извесне педагошке контакте са будућим професором-васпитачем који ће да га наследи, као и са децом у дому. Истовремено, мораће да прихвати да ради административне послове које, због свог здравственог стања, једино може и да ради.

Управа дома је поступила у складу са законом и процедурама, али је могла да има више педагошког сензибилитета када је реч о Булатовићу и његовој васпитној групи.

С обзиром на то да директор Дома ученика средњих школа у Краљеву испуњава услове за пензију, као и да су се у тој установи већ догодила два инцидента за редом, биће покренута процедура за избор новог директора.

Loading