ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Донаторско вече за српске школе на Косову и Метохији

Министар просвете, науке и технолошклог развоја Младен Шарчевић посету јужној покрајини започео је  састанком са директорима 33 средње школе са Косова и Метохије.

Састанку су присуствовали помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Александар Пајић, помоћница директора Канцеларије за КиМ Слађана Марковић – Стојановић и руководилац школске управе за КиМ Јасмина Дедић. Састанак је одржан у згради Ректората Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Министар је потом разговарао са ректором  Радетом Грбићем и студентима тог универзитета.

Након састанка са представницима образовних институција на северу Космета, министар је рекао да ће планови развоја бити реализовани, да ће се решавати питање простора и да ће бити укључене локалне самоуправе у читавој Србији како би помогле да се реше проблеми.

У Косовској Митровици имамо два битна објекта за решавање простора Универзитета, један је помоћ наше православне цркве, а други Више техничке школе. Ту ћемо обезбедити око 7.000 квадрата у две фазе – рекао је министар, и додао да се разговарало и о увођењу електронских дневника, као и о дигитализацији у области образовања.

Шарчевић је најавио да ће 30. јануара у Београду у хотелу Палас бити одржано донаторско вече на коме ће бити прикупљена помоћ за српске школе на Косову и Метохији.

Већ се јавио велики број привредника и очекујемо да формирамо фондове трајног карактера, посебне девизне и динарске рачуне за убрзавање помоћи српским школама, рекао је министар.

Министар је потом заједно са директором Канцеларије Владе за Косово и Метохију посетио образовно васпитне установе у Ораховцу и Великој Хочи. После састанка са просветним радницима из Велике Хоче и Ораховца, Шарчевић је поручио да ће држава Србија наставити да на Косову и Метохији институционално и на сваки други начин помаже опстанак српске школе у оквиру српског наставног плана и програма. Он је најавио да ће у Косовском поморављу бити формирана школска управа , те да ће ускоро бити организована донаторска вечера са које ће сва прикупљена средства бити искоришћена за јачање школа на Косову и Метохији, посебно у Метохијској котлини.

Директор Канцеларије за КиМ  Марко Ђурић рекао је да је помоћ Србима на Косову и Метохији приоритет Владе Србије у овој години.

После посете председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији покренула се плима читавог друштва да се помогне народу на Космету,  додао је Ђурић.

Он је истакао да посјета министра Шарчевића Ораховцу и Великој Хочи даје нову наду људима да остану на своме, као и да су образовање и здравство стубови опстанка државних институција на Косову и Метохији.

Loading