ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Допринос академаца развоју

Презентација резултата остварених у оквиру пројекта Допринос академаца развоју – ДАР одржана је на Економском факултету, Универзитета у Нишу. Пројекат је покренут од стране Економског факултета у Нишу, а у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Југ.

Наиме, студенти и наставници Економског факултета Универзитета у Нишу решавали су током летњег семестра проблеме одређених предузећа, као допринос њиховом развоју, без никакве надокнаде. Презентацији резултата присуствовали су и др Габријела Грујић, саветник Министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање и др Милан Рандјеловић, директор Канцеларије за локални економски развој, као и представници предузетника и малих и средњих предузећа из Јужне и Источне Србије.

Пројекат ДАР представља одраз друштвено одговорног понашања Економског факултета у Нишу и пут ка имплементацији концепта дуалног образовања на високошколским институцијама. Општи циљ овог пројекта је остварење сарадње између Економског факултета и малих и средњих предузећа и предузетника која ће резултирати бенефитима за обе стране. Студентима се, у оквиру наставе на одговарајућем предмету, представља неки од проблема или дилема у пословању предузећа, које они у задатом року решавају под менторством својих професора. На тај начин, предузећима се омогућава приступ новим идејама и могућностима за унапређење пословања, али и упознавање са потенцијалним кадровима, чиме се значајно олакшава процес регрутовања нових запослених у будућности. С друге стране, овакав вид сарадње омогућава студентима да се упознају са пословањем предузећа и проблемима са којима се свакодневно суочавају. На овај начин студентима се обезбеђује приступ реалним проблемима и дилемама и могућност да примене своје знање стечено на Економском факултету у Нишу  и провере своје оперативне вештине.

Намера Факултета је да овај пројекат дугорочно егзистира, уз укључивање што већег броја студената и предузећа. Факултет би месец дана пре почетка зимског и летњег семестра расписивао конкурс, где би аплицирала предузећа  и предузетници која имају проблем у пословању, а које не могу сами да реше.

У оквиру првог позива, расписаног 2.2.2017. године, студенти су решавали проблеме следећих предузетника, односно малих и средњих предузећа:

  • Кики – коре сзр, Ниш,
  • Авенија Систем доо, Ниш,
  • Ловопромет доо, Ниш,
  • Обућа Павле доо, Бела Паланка,
  • Слободна зона Пирот ад, Пирот,
  • Спорт градња узр, Пирот,
  • Тагор Елецтрониц доо, Ниш,
  • Yумис доо, Ниш.

У овим предузећима запослено је 612 радника, а захваљујући њиховим знањима, вештинама и посвећеношћу они су током 2015.године остварили укупан приход од 4.103.773.614 динара. У реализацију пројекта ДАР по првом позиву било је укључено 8 наставника Економског факултета у Нишу и 56 студената. Студенти су решавали проблеме из области маркетинга, логистике, финансија, управљања трошковима, инвестиција, управљања квалитетом, иновација. Као резултат првог позива у оквиру пројекта ДАР израдјено је 8 студија решења проблема корисника.

Након презентација резултата, власници и представници предузећа учесника пројекта изразили су своје задовољство сарадњом са студентима и наставницима Економског факултета у Нишу и позвали друга мала и средња предузећа да се у наредном позиву, који је планиран за 1. септембар 2017. године, пријаве на конкурс.

Loading