ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Допринос научника из Србије у борби против вируса Ковид 19

Светски дан науке обележава се 10. новембра, како би се скренула пажња на потребу за новом везом између науке и друштва.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић оценио је да се Светски дан науке ове године обележава у веома специфичним епидемиолошким условима.

Наши научници дали су ове године велики допринос и у борби против вируса Ковид 19. Током  пандемије показао се капацитет наше научне заједнице и њена спремност да одговори актуелним друштвеним изазовима. Ангажовани су бројни истраживачи из научноистраживачких организација за различита истраживања и испитивања, као и прикупљање научних информација које се односе на вирус Ковид 19, рекао је он.

Циљ којем тежи Влада Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја  је друштво засновано на знању, у чему наука даје свој континуирани допринос. Како би тај циљ био остварен извршена је реформа законодавног оквира који се односи на област науке. Пре свега, усвојен је кровни закон –  Закон о науци и истраживањима, као и Закон о Фонду за науку, низ стратешких докумената, као што су Стратегија паметне специјализације и Стратегија развоја вештачке интелигенције. Основан је и Фонд за науку који је покренуо четири јавна позива за реализацију научно истраживачких пројеката.

Отворени су и нови научно-технолошки паркови у Србији и повећан буџет за науку и технолошки развој.

Укључено је и више од 1.300 талентованих младих истраживача – студента докторских студија у рад научноистраживачких организација. Такође, повећане су у два наврата и стипендије за талентоване ученике и студенте докторских студија.

Осим тога, Србија је крајем 2018. године постала 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а. Настављена је интензивна научна сарадња са НР Кином кроз механизам 17+1 као и бројни  пројекти кроз Програм билатералне сарадње.

На Светској научној конференцији у Будимпешти 1999. године предложено је да се 10. новембар обележава као Светски дан науке како би се скренула пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. Тим поводом УНЕСКО је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 10. новембра 2002. године, док је тај дан у Србији први пут установљен 2011. године.

 

 

Loading