ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Доступно и квалитетно образовање за девојчице и дечаке Роме

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек и директорка међународне организације Save the children Андреа Жеравчић одржале данас су конференцију за новинаре у Министарству на којој је представљен заједнички  пројекат „ Доступно и квалитетно образовање за девојчице и дечаке Роме“ .

„ Пуно поштовање људских права у образовању кроз подршку интеркултуралности и подстицање чувања националног идентитета, традиције и културе, главне су смернице политике које води ово Министарство“ рекла Вичек и додала да је Министарство посвећено подршци коју треба да пружамо у раном развоју свих а посебно осетљивих група.

Потписивањем Меморандума о разумевању са међународном организацијом Save the children за северозападни Балкан почиње реализација пројекта који за циљ има унапређење квалитета образовања ромских ученика, а посебно оних који су у ризику изласка из образовног система.

Директорка организације је истакла значај укључивања деце из рањивих група као основни предуслов да та деца наставе са даљим образовањем. Подржавамо напоре које Министарство улаже у квалитет образовања деце а посебно што су у фокусу рада Министарства образовање деце из осетљивих група, додала је Жеравчић.

Пројекат тежи да допринесе унапређењу социјалне инклузије и повећању животних могућности за најугроженије групе деце и њихових породица. Пројекат ће трајати 18 месеци на подручју Републике Србије: Јабланички округ, Пчињски округ и Београд. Посебну вредност пројекта чине обуке наставника који, након завршетка пројекта, остају да раде у својим школама са децом и преносе знања на своје колеге.

Пројектом је обухваћена обука 40 педагошких асистената акредитованим програмом за рад у предшколским установама, увођење менторске подршке кроз израду посебног програма прилагођеног сваком детету, стручно усавршавање наставника као и помоћ школи кроз обезбеђивање оброка за децу у школи и школског прибора .Посебну вредност пројекта чине обуке наставника који, након завршетка пројекта, остају да раде у својим школама са децом и преносе знања на своје колеге. Државни секретар Анамарија Вичек нагласила је да се кроз стручно усавршавање наставника из области превенције смањује напуштања редовног образовања.

Усавршавање ће помоћи у процесу сензибилизације за антисегрегацију и антидискриминацију, рекла је Вичек.

Пројекат се ослања на искуства и добре праксе Министарства и организације Save the children , а пилотирани резултати ће бити доступни другим школама као модел за будући рад на спречавању раног напуштања школовања и осипања из образовног система.

Loading