ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Државна матура и обавезност средњег образовања део Стратегије развоја образовања и васпитања до 2027. године

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја наставили су данас у Београду стручне консултације о оквиру за израду „Стратегије развоја образовања и васпитања до 2027. године“, а стручној јавности  представљен је део који се односи на средње образовања и васпитање.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић навео је да су обавезност средње школе, државна матура и увођење обогаћеног једносменског рада у средње школе, неке од новина које у области средњег образовања и васпитања и целоживотног учења предвиђа нова Стратегија.

Он је казао да је „највећа полуга“ Стратегије државна матура која би требало да се полаже у јуну 2022. године. Министар је навео да она може бити општа, стручна и уметничка и  требало би да замени пријемни испит на високошколским установама.

Битно је да се повећа обухват деце средњим образовањем. У развијеним земљама је законом поред основног образовања обавезно и средње, рекао је министар.

Према његовим речима, дуално образовање је на одређен начин допринело повећању обухвата у средњој школи.

Он је истакао да је основни циљ Стратегије квалитетно образовање за све, без обзира да ли је реч о општем или средњем стручном образовању.

На скупу у Клубу посланика  министар Шарчевић се осврнуо и на реформу гимназија која је већ започела, а која заузима значајно место и у новој Стратегији.

Jедан од реформских задатака је и реформа гимназија која је већ покренута. Не само са изборношћу програма, не само изменом курикулума у првој и другој години, него и бољом понудом програма за надарене ученике, навео је министар и додао да су гимназије на реформу чекале 40 година.

Он је подсетио да ће од септембра у гимназијама бити три нова програма за надарене ученике за географију и историју, за сценске и аудио визуелне уметности и за спорт, али и да се у појединим гимназијама уводи програм Међународне матуре.

Претходно су уведена и одељења за надарене за информатику, као и хемију и биологију.

Иницијално образовање нам је јако важна тема за све нивое образовања. Циљ нам је да имамо добро образоване младе људе, нагласио је министар.

Он је казао да предстоји велики посао у појединим деловима око средњег стручног образовања у вези јачањем компоненте предузетништва и повезивање средњег стручног образовања са високим струковним образовањем и моделима целоживотног учења.

Министар је истакао и значај обогаћеног једносменског рада. Он је навео да ће осим 204 основне школе које су укључене у тај пројекат, од септембра бити укључено и првих 50 средњих школа.

Он је изразио очекивање и да ће увођењем платних разреда бити решен и проблем дефицитарних кадрова за рад у просвети. Како је навео, то питање се може решити и стипендирањем будућих просветних радника.

Шарчевић је најавио и да ће се наставити поступак лиценцирања директора образовних установа.

Министар је најавио да ће нову Стратегију пратити и добар Акциони план.

Помоћник министра за средње образовање Александар Пајић представио је стратешке приоритете средњег образовања и васпитања и образовања одраслих, као и  пројекат државне матуре. О реформи гимназија говорила је Марија Крнета из Сектора за средње образовање и васпитање.

Помоћнца министра за дуално образовање Габријела Грујић говорила је о досадашњим резултатима дуалног образовања у Србији. Начелница Одељења за координацију рада школских управа Јасмина Ђелић представила је пројекат обогаћеног једносменског рада, самовредновање и спољашње вредновање школа.

Говорили су и директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић и директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић.

На скупу у Клубу посланика учествовали су и наставници, директори, представници стручних друштава, Националног просветног савета, наставничких факултета,  синдиката, организација цивилног друштва, као и међународних партнерских организација.

Стручне консултације о овом делу Стратегији су биле планиране за другу половину марта 2020. године, али су због епидемиолошке ситуације одложене. Оквир Стратегије за средње стручно образовање биће представљен сутра у Новом Саду.

Loading