ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Државни секретар Касаловић: Ученици и наставници заинтересовани за билингвалну наставу

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Зоран Касаловић и амбасадор Републике Француске Жан Луј Фалкони говорили су данас на видео конференцији поводом завршетка регионалног пројекта који промовише и вреднује учење француског језика на западном Балкану.

Тим поводом они су посетили Трећу београдску гимназију која је двојезичну наставу на француском језику почела школске 2004/2005. године.

Трећа београдска гимназија је прва средња школа у Србији која је започела двојезичну наставу. Те године је почела и двојезична настава у огледној Основној школи „Владислав Рибникар“ која је данас једина основна школа која има билингвалну наставу на француском језику. Временом је заинтересованост ученика и наставника за билингвалну наставу на француском језику расла, рекао је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Зоран Касаловић.

Према његовим речима, Гимназија у Пироту, Десета гимназија „Михајло Пупин“ у Београду, Гимназија „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Ваљевска гимназија у Ваљеву и Гимназија „Светозар Марковић“ у Нишу данас су међу најпожељнијим школама.

Ученици који су заволели француски језик у основној школи у њима могу да наставе даље школовање двојезично – на француском и српском језику. Свршени средњошколци са успехом уписују факултете у Србији, али и факултете у Француској, додао је државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Зоран Касаловић.

Он је захвалио Амбасади Француске у Београду и Француском институту на вишегодишњој подршци двојезичним школама у Србији.

Реч је, између осталог, о обезбеђивању лектора за француски језик, опремању наставним средствима и мултимедијалним дидактичким материјалима, обезбеђивању стипендија и семинара за наставнике са циљем континуираног стручног усавршавања, организацији стручних посета ученика и наставника у Француску.

Амбасадор Француске Жан Луј Фалкони рекао је да је пројекат који се данас завршава одобрила Влада Француске и да је његова реализација била могућа захваљујући посети председника Француске Емануела Макрона Србији.

Та посета довела је до динамике у француско-српским односима у различитим областима укључујући образовање и наставу француског језика, рекао је он.

Loading