ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Државни секретар проф. др Ивица Радовић посетио Дом ученика „Милутин Миланковић“

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Ивица Радовић посетио је Дом ученика „Милутин Миланковић“ у Београду и том приликом одржао предавање на тему „Човек и животна средина – од праисторије до данас, како смо и зашто постали толико моћни“

У оквиру предавања, проф. др Радовић указао је на почетку 21. века, нажалост могуће констатовати да утицај човека на животну средину никада није био толико интензиван, свеобухватан и далекосежан.

Будућност планете, укупног живог света, као и људске цивилизације, критично зависе од сагледавања човекових међуодноса са природним системом који га окружује. Основни услови функционисања биогеохемијских циклуса, састав атмосфере и климатске промене, загађивање животне средине, нарушавање и губитак биодиверзитета су наша реалност. Експлозивни експоненцијални раст светског становништва уз рапидно смањивање залиха природних ресурса, непрекидно нагомилавање разноврсних полутаната драматично упозоравају на сву озбиљност насталог стања“, навео је државни секретар проф. др Ивица Радовић.

Он је истакао да речи Едварда Вилсона, професора Харвардског универзитета звуче изузетно упозоравајуће.

Уколико би се планета Земља нашла у истраживачком фокусу неког еколога који нас посматра и анализира са неке друге планете, ја верујем да би он закључио да је на овој планети доминантна једна органска врста у средњој фази свог сопственог уништења“.

Loading