ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Државни секретар Радовић са директором ИЦГЕБ-а о сарадњи

Државни секретар проф. др Ивица Радовић и помоћник министра Александар Јовић разговарали су са генералним директором Међународног центра за генетичко инжењерство и биотехнологију (ИЦГЕБ) др Лоренцом Бенксом (Dr Lawarence Banks).о проширивању и унапређивању сарадње између Србије и ове међународне организације.

Државни секретар проф. др Радовић истакао је да је наша научна заједница препознала значај ИЦГЕБ-а и да је за Србију важан континуитет чланства у овој међународној организацији, које датира од 1987. године.

Захваљујући чланству у овој организацији истраживачима је било доступно више од 3 милиона УСД за пројекте, стипендије, боравке, обуке, семинаре“, рекао је државни секретар и изразио уверење да ће учешће српских истраживача у текућим заједничким пројектима у различитим областима додатно умрежити и повезати  српску и италијанску истраживачку заједницу.

Проф. др Радовић је нагласио да је Србија последњих година постала место где се развијају нови иновативни пројекти и решења, оснивају истраживачко-развојни и иновациони центри, пословно-технолошки инкубатори и научно-технолошки паркови, што је подстицајно окружење за младе, који могу да представе и реализују своје иновативне идеје у пракси.

Влада Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја предузели су значајне кораке ка реформи система науке и истраживања у циљу унапређења њихове изврсности и значаја за економски развоји усвојили низ стратешких докумената који су основа и правац за унапређење иновативне и научне делатности, рекао је државни секретар Радовић и истакао улагања у научну и истраживачку инфраструктуру.

На иницијативу Министарства биће изграђен „БИО4 кампус“: биомедицина, биотехнологија, биоинформатика, биодиверзитет . Желимо да Србија буде ново биомедицинско и биотехнолошко чвориште у Европи и зато је реализација овог пројекта од националног значаја. Инфраструктура у овом кампусу подржаће примену савремених технологија, специјална истраживања, савремено образовање и интеракцију између академије и привреде. Тренутно се ради нацрт мастер плана за БИО 4 као и дефинисање простора/капацитета.

Међународни центар за генетичко инжењерство и биотехнологију (ИЦГЕБ) са седиштем у Трсту, Италија, основан је као пројекат Организације Уједињених нација за индустријски развој (УНИДО) 1983. године. Србија је члан од 1987. године.

Организација има три лабораторије са више од 45 текућих истраживачких пројеката у областима инфективних и незаразних болести, медицине, индустријске и биљне биологија, биотехнологије: Трсту, Италији; Њу Делхију, Индији и Кејптауну, Јужна Африка.

Састанку су присуствовали и декан Биолошког факултета Др Љубиша Ж. Станисављевић и др Иван Дикмић.

Loading