ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Државни секретари на прослави Дана Биолошког факултета у Београду

Поводом Дана Биолошког факултета у Београду државни секретари проф. др Маријана Дукић Мијатовић и проф. др. Ивица Радовић, који је награђен је повељом за допринос развоју ове високошколске установе, присуствовали су свечаности у Ботаничкој башти „Јевремовац.

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић изјавила је да 169 година, колико прославља факултет, указују на знање, искуство, постојаност, мудрост и истрајност које су професори, истраживачи и остали запослени уграђивали, не само у Биолошки факултет, градећи на тај начин његов углед, већ и у генерације студената којима сте ширили видике и извели их на пут.

Она је поручила да овај факултет може да рачуна на подршку државе и подсетила на инвестиције значајне за ову установу.

Поред института Биосенс у Новом Саду, припремамо за реализацију пројекат изградње БИО4 кампуса који ће се простирати на 20 хектара и који ће на једном месту сместити Биолошки и Фармацеутски факултета, део за биотехнологију Технолошко-металуршког факултета, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и још неколико научноистраживачких организација. Поред тога, након што је много година била запуштена, наставиће се изградња зграде у Ботаничкој башти, будућег еколошко образовног визиторског центра, који ће понети име нашег научника који нас је много задужио – Јосифа Панчића“, рекла је државна секретарка.

Она је нагласила да оваквих систематских улагања у београдски, али и друге универзитетске центре није било последњих 30 година.

За дугогодишњи допринос развоју Биолошког факултета, повељом је награђен државни секретар проф. др. Ивица Радовић.

Част ми је да сам могао да допринесем факултету као професор и декан. У корист ове установе, њених студената и професора, али и целе академске заједнице, настављам да радим на месту у државној управи“, рекао је Радовић поводом доделе признања.

Свечаности је присуствовала и помоћница министра за науку др Мaрина Соковић.

Поводом дана Биолошког факултета, у знак сећања и захвалности, у Ботаничкој башти „Јевремовац“ откривен је споменик Јеврему Обреновићу. Краљ Милан Обреновић, унук Јеврема Обреновића, је своје имање донирао Великој школи у славу свог деде великог љубитеља народне просвете. Због овог доброчинства и подршке српског владара и труда нашег Јосифа Панчића студенти Биолошког факултета и грађани Србије данас имају Ботаничку башту „Јевремовац“.

Loading