ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање за цивилно ваздухопловство

Уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Привредна комора Србије, ЈАТ техника, Ер Србија и Аеродром Никола Тесла потписали су Споразум о сарадњи  у процесу увођења дуалног образовања за потребе цивилног ваздухопловства.

Према прошлогодишњем извештају компаније Боинг европским компанијама је потребно 600.000 младих авио-механичара, па је и школовање тих кадрова препознато као глобални проблем. Решење тог проблема је у сарадњи свих релевантних заинтересованих страна,  авиопревозника,  произвођача авиона, школа за авиомеханичаре итд.

„Србија је на добром путу, у нашем систему образовања од следеће школске године по дуалном моделу  школоваће се 150 ђака, за које верујемо да ће бити  успешни авио-техничари, мехатроничари, техничари ваздушног саобраћаја”, рекао је министар Шарчевић.

Ер Србије већ има успешну сарадњу са Ваздухопловном академијом, а сада је  национална авио компанија за потребе обуке ученика донирала  школи авион Боинг 737.  Са друге стране,  Јат Техника у сарадњи са Ваздухопловном академијом тренутно обучава ученике за одржавање авиона Ербас А320 уз одобрење ЕАСА.

„Знање наших ученика већ је препознатљиво у свету и огледа се у сарадњи са Етихадом у Абу Дабију где 12 ученика наше академије завршава школовање. Поносни смо што наши профили поседују ЕАСА сертификат који је свакако неоспорни доказ квалитета нашег образовања”, рекао је Горан Цвијовић, директор Ваздухопловне академије, која већ 93 године школује кадрове за војно и цивилно ваздухопловство.

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије истакао је да је Београд центар авио саобраћаја у овом делу Европе. ”Да би задржали ту позицију неопходни су млади, образовани и обучени људи, који ће знање стећи управо у процесима рада јер само тако њихово знање ће имати праву вредност”, рекао је Чадеж.

Образовни профил за цивилно ваздухопловство, већ постоје,  али ће се од школске 2017/18  школовати по моделу дуалног образовања. То су профили: Авио-механичар, Механотроничар за транспортне системе аеродрома, Техничар ваздушног саобраћаја, Техничар ваздушног саобраћаја за спасавање и Техничар ваздушног саобраћаја за безбедност.

 

Loading