ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално и предузетничко образовање снажно напредује

Караван ”Дух младости”, који је почетком јула кренуо на пут кроз 33 града, са циљем да промовише предузетништво и дуално образовање је веома озбиљан задатак Министарства просвете, науке и технолошког развоја поверен младим људима, рекла је гостујући на РТС-у Габријела Грујић, саветница министра за дуално образовање.

Огромна је енергија младих људи на трговима градова и општина широм Србије. Многи од њих, као и њихови родитељи, имају бројна питања и надам се да је тим из Министарства просвете, Привредне коморе Србије, али и локалних послодаваца и партнера успео да одговори на сва питања која наша младе занимају, каже Грујићева. Она је указала је да се најчешће питања односе на предности националног модела дуалног и предузетничког образовања.

Сведоци смо да се наша деца, на пример, са појмом истраживања сусрећу тек на факултетима. Ми сада спроводимо реформу како би већ у основној школи деца била у додиру са појмом креативности, критичког мишљења, истраживања, иновативности, формирања тимског духа код младих још од основне школе и да је то најважнији део нашег вида образовања и наравно учење кроз рад у компанијама, друштвену одговорност компанија које су отвориле своја врата„, тврди Грујићева.

Истакла је да је од 1. септембра у школама 19 дуалних образовних профила, као и да је велико интересовање младих.

Морам да кажем да смо јако задовољни и да нисмо очекивали тако велики одзив младих. У плану уписа нашло се око 1.800 места за дуалне профиле, а 1.500 места је већ попуњено, објаснила је Грујићева. Нагласила је да су новим планом уписа препозната још 43 профила која у наредном периоду морају бити модернизована у складу са дуалним моделом учења.

Дуално предузетничко образовање заиста снажно напредује. Наши млади су препознали да је знање заправо вредност, да је образовање квалитет, али да су посвећеност струци и струка испред сваке титуле, истакла је Грујићева.

Караван „Дух младости“ завршава се у Београду, а Грујићева каже да поред промоције националног модела дуалног и предузетничког образовања промовише и спорт.

Почели смо од Зрењанина, завршавамо у Београду. Ја морам да нагласим да у оквиру овог каравана поред промоције националног модела дуалног и предузетничког образовања имамо и промоцију спорта, у оквиру наставе наше деце имамо актуелну згиб зону, где наши млади и сви представници локалних самуоправа уколико ураде највећи број згибова освојиће терен за свој град или своју општину, закључила је Грујићева.

 

Loading