ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање доноси предузетничко размишљање

Уочи отварања Каравана oбразовања „Дух младости“ у Суботици председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић рекла је да дуално образовање доноси предузетнички начин размишљања, чиме тиме млади стичу самопоуздање, креативност и друштвену одговорност што им повећава шансе да након завршетка школовања покрену и створе нова радна места.

Овим Караваном сте на најбољи начин показали да сте заинтересовани за своју будућност и будућност друштва и државе у којој живите и где се школујете. Србија је показала да препознаје важну улогу коју имају млади у нашем друштву, а на нама старијима је да покажемо и укажемо поверење, да вам пружимо подршку, да саслушамо ваше идеје и да негујемо са пажњом вашу креативност. Управо је та креативност важна за даљи развој нашег друштва што је један од најважнијих циљева овог пројекта, истакла је Гојковић.

Помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић је истакла значај подршке Владе Републике Србије за увођење дуалног образовања. Она је поручила да је најважније да млади остану у Србији.

Ове године сте се определили за наш Национални модел дуалног и предузетничког образовања у сарадњи са 20 компанија. Ово је добар пут ка вашем запошљавању, ка квалитету компетенција. Стећи ћете креативно, синтезно, процесно, пројектно, критичко мишљење, одговорност према вашим задацима и будућој каријери, самопоуздање, самопоштовање. Оно што је најважније – ваше знање ће добити снажан карактер сазнања. Сазнање је вредност и може да се доживи само у компанијама, у реалним радним условима где ћете сагледати савремено-технолошки и технички развој за који ћете у наредном времену бити квалитетно образовани. Чинићете снагу наше привреде и унапредићете развој ваше земље, изјавила је Грујић.

Владимир Џамић, државни секретар Министарства просвете најавио је рад на креирању националног модела студентске праксе.

Караван Дух младости обилази 35 градова широм Србије са само једном идејом – да младим људима пошаљемо јасну поруку да њихова перспектива јесте да остану у Србији , да граде своју будућност и будућност својих породица и наравно, да је образовање стратешки приоритет Владе Републике Србије. Наша јасна порука јесте искључиво за младе и због младих. Оно што је важно за наше студенте, и оне који ће то постати, је да наше Министарство припрема пројекат под називом „Мој град, мој избор, моја каријера“ којим ћемо концепт студентских пракси подићи на нови ниво са идејом да младим људима обезбедимо да прва радна искуства стекну већ током студија, рекао је Џамић.

Образовање и образовни кадар један су од најважнијих интереса не само привреде, већ и друштва уопште, рекла је Мирјана Ковачевић, директорка Сектора за едукацију Привредне Коморе Србије.

Дуални модел стручног образовања представља један корак напред, квалитет више у стручном образовању, прилику да се укључе привредници и поделе искуства и сазнања са младима. Овим ћемо омогућити младима да раде оно што воле и воле оно што раде. Суботица је један од пионира увођења дуалног образовања и задовољство нам је што већ дуго сарађујемо са школама и привредницима овде и заступамо њихове интересе, рекла је Ковачевић.

Промотер спортских активности на Каравану Давор Штефанек позвао је младе из свога града да се опробају у згиб зони , негују спортски дух и остану у Србији.

Караван је отворила заменица градоначелника Града Суботице Тимеа Корват која је изразила велико задовољство што је Суботица домаћин Каравана.

Мислим да ћемо кроз овај оквир коначно моћи да кренемо у бољу будућност за све наше ђаке и студенте који ће након завршетка школовања моћи да нађу запослење у свом граду. Школоваће се са нагласком на пракси, сарадња образовних институција са привредом у Суботици су неке од предности дуалног образовања за које се надамо да ће нашим младима донети брже и лакше запослење, рекла је Корват.

Председник борда директора омладинске организације „Spirit of youth“ Милош Обрадовић је поздравио присутне у име 200 људи који организују пројекат Караван „Дух младости“.

Од маја до новембра Караван ће посетити 35 градова. Желим да се захвалим председници Народне скупштине на великој подршци коју нам пружа, као и Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Такође, захвалност дугујемо и нашем промотеру Давору Штефанеку који је са нама у скоро сваком граду, изјавио је Обрадовић.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

Loading