ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Дуално образовање – изазови и могућности током и након Ковида-19“

Kонференција „Дуално образовање – изазови и могућности током и након Ковид -19“ , организована је  крајем октобра у оквиру пројекта Швајцарске агенције за развој и сарадњу „Подршка у развоју и успостављању Националног модела дуалног образовања“ у сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Швајцарско-српске трговинске коморе.

Конференцију су отворили др Габријела Грујић, помоћник министра за дуално образовање, заменик директора канцеларије за сарадњу, Амбасаде Швајцарске Дерек Џорџ и председник Швајцарско-српске трговинске коморе Мајо Мићовић.

Помоћница министра за дуално образовање  навела је да је Kомисија за развој и спровођење дуалног образовања одмах по проглашењу ванредног стања формирала Kризни штаб за дуално образовање који је озбиљно приступио изради плана снимања часова за учење кроз рад и изради јединствене процедуре за снимање материјала који су емитовани на националној платформи РТС Планета. Др Урсула Ренолд, професорка Швајцарског Федералног института за технологију у Цириху је говорила о утицају Ковид-19 на дуално образовање у Швајцарској, а посебно је  похвалила напоре и израђену процедуру за снимање онлајн часова за дуалне образовне профиле у Србији.

На догађају је приказан видео материјал у коме су ученици који похађају дуалне образовне профиле говорили о својим искуствима у онлајн настави и колико су задовољни снимљеним темама како у школи тако и у компанијама. Ученици су истакли да им је веома значајно то што могу више пута да погледају исти материјал и ураде исте задатке, као и то што имају прилику да виде како изгледа целокупан процес рада у компанији, што их припрема за каснији одлазак и будуће запошљавање.

Догађају је присуствовало преко 100 учесника, представника институција, међународних развојних партнера, експерата за стручно образовање, билатералних привредних комора,  школа, компанија, ученика.

Loading