ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање примењено у чачанским средњим школама

Чачак је први град који је Караван „Дух младости“ посетио након усвајања Закона о дуалном образовању, закона којим је уређен систем у корист квалитета компетенција младих људи које ће стицати за време формалног образовања, рекла је Габријела Грујић, помоћница министра за стратешко планирање на отварању Каравана.

Усвајање Закона о дуалном образовању је веома важно јер техничко – технолошки развој напредује великом брзином па је потребно модернизовати образовне профиле како би млади добили квалитетно знање и постали запошљиви одмах након формалног образовања, додала је Грујић.

Она је истакла да се овим законом, између осталог, у процес учења кроз рад уводе и инструктори, који су лиценцирани и имају положене дидактичко – педагошке вештине, а који ће заједно са наставницима практичне наставе учествовати у образовном процесу и дати нашим младим људима могућност да стекну потребан квалитет знања. Грујић је указала да Чачак има велики потенцијал у дуалном образовању, јер су ове године модернизовани бројни дуални профили међу којима су и модни кројач, бравар – заваривач, трговац и оператер машинске обраде, који су имплементирани у чачанским средњим стручним школама. Такође, додала је, потенцијал је и у умрежавању са компанијама као што су Максима, Тифани, П.С. у подручју текстилства, као и компаније из Лучана у подручју наменске индустрије.

У име Привредне коморе Србије и компаније Трендтекс обратила се Суанита Челебић, која је истакла да је главни задатак привреде да током школовања у дуалном систему образовања образује младе људе који ће имати компетенције знања које ће им омогућити да се одмах запосле у компанијама, да буду партнери компанија или да отворе приватне предузетничке радње.

Главни циљ привреде и целе државе јесте да се смањи незапосленост младих људи од 18 до 25 година, нагласила рекла је Челебић.

Велики значај Каравана образовања за младе у Чачку истакао је Стефан Јовановић, регионални директор Каравана. Манифестацији је присуствовао и помоћник градоначелника Града Чачка за друштвене делатности Владан Милић, који је истакао да је Чачак био укључен у процес дуалног образовања од самог почетка и нагласио да је учешће локалних компанија и школа у систему дуалног образовања кључно за школовање деце која ће након тога имати обезбеђено радно место.

На Каравану „Дух младости“ у Чачку су учествовали су Средња школа „Драгачево“ из Гуче, Економска школа из Чачка, Машинско – саобраћајна школа као и Машински факултет из Краљева, компаније из Лучана (Максима, Наменска, МБ Фапромал, Индустријски комбинат Ливница) и Чачка ( Атеник комерц ДОО и Тифани).

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3 х 3, фудбалу и квизу знања, а сви присутни су имали могућност да учествују у акцији „Згиб зона“ коју радио С спроводи у сарадњи са омладинском организацијом „Spirit of Youth“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

 

 

Loading