ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање приоритет Министарства

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Техничку школу у Ужицу. На састанку, којем су присуствовали и представници компанија које сарађују са Техничком школом, министар Шарчевић се упознао са циљевима иновативног модела образовања.

У Техничкој школи у Ужицу, у оквиру дуалног образовања, од ове школске године уведен је нови образовни профил – оператер за израду намештаја.

Директор школе Драган Туцаковић представио је детаљан план и начин успостављања система дуалног образовања у школи.

„Три су циља увођења иновативног модела образовања, да се реши проблем компанија који се тиче недостатка квалификоване радне снаге, смањи незапосленост младих људи до 25 година и смање трошкови Министарства просвете, науке и технолошког развоја за занатско образовање. Овај модел ученицима ће омогућити да се запосле у некој од компанија, покрену свој посао или наставе школовање на струковним студијама“, навео је директор Туцаковић. Он је истакао да ће се на овај начин ученици приближити свету рада, а ментори сфери образовања.

Министар Шарчевић је истакао да је дуално образовање приоритет не само  Министарства просвете, науке  технолошког развоја већ и  један од приоритета рада Владе у наредне четири године.

„На почетку смо оног што је у Ужицу већ урађено. Модел који сте применили је једна врста дуалног образовања, друга врста су пољопривредне школе.  Ми смо успоставили активну сарадњу са Привредном комором. Такође, у Министарству је формиран тим чији ће једини задатак бити креирање  националног  модела  дуалног образовања. Политика Министарства је да планове уписа у школе прилагодимо потребама и захтевима привреде. Ужице је одлична наставна база у којој друге школе могу да нађу готова решења” рекао је министар Шарчевић. Он је истакао да ће бити измењене законске регулативе како би образовање било у функцији привреде и привредог раста, те да родитељи морају да схвате да је то најбољи пут за децу.

На састанку се у име седам компанија које сарађују са Техничком школом  обратио директор компаније „Атлас“ Живорад Јововић. Он је нагласио да ће се за три године видети резултати овог иновативног модела образовања заснованог на јавно-приватном партнерству.

„Квалитетно занатско образовање ће и децу и њихове родитеље уверити, да је то оно што им може обезбедити квалитетан живот“, рекао је Јововић.

За иновативни модел образовања у Ужицу је заинтересован и металски комплекс, рекао је Миодраг Димитријевћ, из Ваљаонице бакра „Севојно“, и поручио да ће тај сектор узети  активно учешће у увођењу тог модела .

Подршку увођењу овог образовног профила дала је Швајцарска развојна агенција у сарадњи са  Регионалном агенцијом за економски развој и предузетништво – ВЕДА.

Министар Шарчевић је одржао и састанак са свим директорима средњих школа са териотрија Ужица и посетио Гимназију и Економску школу.

 

 

 

 

Loading