ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање у функцији ревитализације привреде Мионице

Општина Мионица била је домаћин 28. каравана „Дух младости“. Ова манифестација има за циљ да младе и њихове родитеље упозна са предностима Националног модела дуалног образовања, као и да разреши све недоумице о овом моделу.

На отварању манифестације директорка Сектора за едукацију ПКС Мирјана Ковачевић истакла је да се дуално образовање са успехом може реализовати само у квалитетној сарадњи школа, привреде и локалне самоуправе. Улога локалне самоуправе је да укаже на потенцијалне правце развоја привреде, стручних школа да омогуће школовање кадрова за потребе развоја привреде на локалу, а привреде да подржи то образовање.

Овај крај има квалитетне туристичке потенцијале и за похвалу је опредељење Средње школе у Мионици, иначе најмлађе у Србији, да се на самом почетку развоја дуалног образовања укључи у исто, школујући конобаре и куваре. Такође, потенцијали Мионице су и у производњи воде, воћа и поврћа и у наредном периоду, у синергији привреде, локалне самоуправе и школа, биће утврђене потребе овог краја за новим образовним профилима, за које ће се образовање организовати по дуалном моделу, додала је Ковачевић.

Развој дуалног образовања у подручју Мионице подржавају компаније Вода Вода, Вода Гала, Бања Врујици, хотел Хеба на Дивчибарама, пекара „Дуња“, месара „ВМД“, ресторан „Павиљон“ и млекара „Качаревић“.

Председник борда директора организације „Spirit of Youth” Милош Обрадовић истакао је значај сарадње са Министарством просвете за реализацију овог каравана, али и најавио следећи пројекат.

Следеће године, Караван ће кренути у априлу, трајаће до новембра и обићи ће 30 градова са два каравана. Караван „Дух младости“ који промовише дуално образовање, предузетништво, волонтеризам и активизам и Спортски караван са Давором Штефанеком и другим промотерима, рекао је Обрадовић.

У име локалне самоуправе караван је отворио Бобан Јанковић који је истакао значај унапређења образовања, као и спорта и физичке активности.

Наш задатак јесте да видимо како што више да побољшамо наше образовање, како што пре да запослимо младе који се школују у општини Мионица. Из дана у дан се трудимо да поспешимо све ово и резултат тога је да смо за две године запослили преко 40 процената људи, изјавио је Јанковић.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали директорка Сектора за едукацију ПКС Мирјана Ковачевић, представници локалне самоуправе, школа и компанија.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, каратеу као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

Loading