ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање у Јагодини

Саветница министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање Габријела Грујић и директорка центра за дуално образовање Привредне коморе Србије Ана Стојановић посетиле су Град Јагодину и разговарале са  директорима средњих школа и руководиоцима  компаније за производњу седишта за аутомобиле Аунде и фабрике за производњу намештаја Јела.

„Оно што чини наш национални модел дуалног и предузетничког образовања може да се у Јагодини брзо имплементира, јер су  потребна два профила која су по дуалном моделу урађена, а то су профили модни кројач и оператер израде намештаја“, рекла је Габријела Грујић. Према њеним речима, компаније и привредници веома су расположени да склопе активне уговоре са школама, да дају одређене надокнаде деци због њиховог учешћа у радном процесу у компанијама, те да ће се обавезати да ђаке који постигну добре резултате, након тога и запосле.
„А ми, кроз наш дуални систем, унапређени систем образовања, учинићемо децу предузимљивом и кроз тај систем омогући ћемо им да отворе и своје компаније и да одмах након свог средњoшколског формалног образовања могу активно да учествују у процесу производње“, рекла је Грујић.

Школе не могу да испрате технолошке промене и императив је да се део стручног, практичног образовања измести у компаније, то је у интересу свих, јер дуално образовање доноси посао, истакла је Ана Стојановић. „ПКС је изузетно активна у увођењу дуалног образовања, као институција која заступа интересе привреде“, рекла је Стојановић након састанка са представницима Министарства просвете и града Јагодина. Стојановић додаје да се привредни субјекти суочавају са великим проблемима да дођу до стручног и квалификованог кадра, јер ђаци, након што заврше средњу стручну школу, немају функционална и употребљива и примењива знања како да се одмах могу укључити у радни процес. „Техника и технологија у данашњем друштву напредују, школе једноставно не могу испратити те промене, тако да је императив да се тај део стручног, практичног образовања мора изместити у компаније, јер је то у интересу свих нас, наше деце, привреде, јер дуално образовање доноси посао“, нагласила је Стојановић.

Председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма рекао је да је Јагодини неопходна стручна радна снага, будући да је то један од градова где је последње три године дошао највећи број инвеститора и да ће Јагодина до краја следеће године имати најмање 15 новоизграђених фабрика. „Да бисмо у будућности имали стручну радну снагу, предложено је и у начелу је договорено да неколико нових смерова убацимо и да у нашим средњим школама ђаци који буду желели да постану сутра мајстори, или да раде у фабрикама које ће почети следеће године да производе, то и могу“, рекао је Марковић. Напоменуо је да је важно да дуално образовање што пре заживи, јер, како је рекао, из године у годину све више примера има да ђаци који заврше средњу школу, не знају да раде оно што су завршили, а да послодавци желе да приме оне који имају неко основно знање.

Loading