ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање у Рачи као подршка отварању фабрике за производњу меда

Караван „Дух младости“ одржан је у Рачи, 17 од 35. градова и општина у Србији које ће Караван посетити у циљу промоције дуалног и предузетничког образовања.

Уочи отварања Каравана помоћница министра за стратешко планирање Габријела Грујић рекла је да је важно да образовање прати привреду и да је радује чињеница да се ученици из Раче интересују за нове образовне профиле.

С обрзиром да се у вашем крају отвара фабрика меда, верујем да ће наредне школске године најактуелнији профил у вашој школи бити прехрамбени техничар јер је базиран управо на пчеларству и производњи меда. Верујем да међу вама већ постоје млади предузетници који добро знају о чему говорим, који ће као стручњаци из ове области бити запослени у тој фабрици и учинити Рачу најпознатијим местом у Србији у производњи меда, рекла је Грујић.

Након обраћања помоћнице министра јавио се ученик петог разреда Никола Јовановић и рекао је да већ има 2 кошнице и да планира да упише тај смер.

Ово је показатељ да дуално и предузетничко образовање бирају млади , а да је наш задатак да их на том путу не заустављамо него да их оснажимо, поручила је Грујић.

Привредна комора брине где ће се ученици запослити након свог школовања, рекла је Јелена Јаковљевић, заменица директора Сектора за едукацију Привредне коморе Србије

На почетку увођења дуалног образовања мало школа и компанија је било заинтересовано за тај начин школовања. Међутим данас је другачија слика, око 60 школа које имају профиле у дуалном образовању, док се у 200 компанија широм Србије одржава практична настава по дуалном моделу, истакла је Јаковљевић.

Заменик председника општине Рача Слободан Павловић изразио је задовољство што се Рача нашла међу 35 градова и општина које ће Караван посетити.

Ми ћемо бити спона између школа и привредника у нашој општини. Жеља нам је да у будућности што више младих уђе у дуално образовање, изјавио је Павловић.

У име омладинске организације „Spirit of youth“ обратио се директор Каравана за Рачу Марко Јовановић који је изразио задовољство што ове године Караван, заједно са представницима Министарства просвете и Привредне коморе Србије промовише нови, квалитетнији модел образовања.

Током Каравана одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали помоћница министра просвете Габријела Грујић, заменица директора Сектора за едукацију Јелена Јаковљевић и представници локалне самоуправе и школа.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

Loading