ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање за потребе Војске Србије

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар одбране Зоран Ђорђевић потписали су Споразум о  сарадњи два министарства у процесу увођења дуалног образовања у образовни систем за потребе Војске Србије.

Процес модернизације Војске Србије је у току и тај процес мора да прати и реформа образовања, рекао је министар Шарчевић. ”Споразум омогућава да се ученици пет образовних профила  у Ваздухопловној академији у Београду од наредне школске године образују по моделу дуалног образовања. Потписивање споразума резултат је успешне сарадње два министарства и Ваздухопловне академије у креирању образовних профила за потребе ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије. Образовни програми у складу су са највишим европским стандардима”, нагласио је министар Шарчевић. Ученици који заврше нове образовне профиле у будућности ће  радити на одржавању авиона МИГ29 и  хеликоптера Х145М, појаснио је директор Ваздухопловне академије   Горан Цвијовић. Реч је о профилима: Авио-техничар за ваздухоплов и мотор, Авио-техничар за електронску опрему ваздухопловства, Авио-техничар електроопрему ваздухопловства, Механотроничар за ракетне системе и  Механотроничар за радарске системе.

Такође, Споразумом се даје подршка унапређењу наменске индустрије увођењем два нова образовна профила. Образовни  профили „Техничар наоружања“ и „Техничар  за муницију и ракетне системе“ биће подржани и од фабрика наменске индустрије (Слобода Чачак; Црвена застава, Крагујевац; Први партизан, Ужице итд. ) које ће од нове школске године примити ученике на рад. На овај начин ученици ће кроз учење на раду развијати своје стручне компетенције и моћи ће да се запосле у овим компанијама одмах након школовања.

„Реализацијом овог споразума Војска Србије ће добити стручни кадар, спреман да одговори свим захтевима модернизације и опремања савременим борбеним системима“, рекао је министар Ђорђевић. Ученици ове школе биће у прилици да поред диплома стекну лиценце за рад и прилику да добију посао у јединицама Војске Србије и привредним друштвима одбрамбене индустрије Републике Србије.

 

 

Loading