ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Дух младости” у Новој Вароши

Крајем октобра биће усвојен Закон о дуалном образовању који предвиђа учење кроз рад у реалном окружењу, рекао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на отварању Каравана образовања ”Дух младости” у Новој Вароши.

Министар је истакао да је циљ дуалног образовања да се омладина школује за позатног послодавца и одмах након средње школе запосли. Шарчевић је указао да је због потребе да се омладина врати процесима рада уведено много новина, попут учења о предузетништву.

Караван је почетак нове сарадње Министарства и студената која се показала као одлична идеја, рекао је министар и додао да 58 градова чека да буде део ове манифестације. Он је нагласио да тим који реализује Караван интензивно ради и на увођењу Националног модела студентске праксе, још један од примера добре сарадње образовних установа и привреде.

Говорећи о Националном моделу дуалног и предузетничког образовања помоћница министра за стратешко планирање Габријела Грујић истакла је да је суштина да децу научимо вештини управљања знањем.

Увезивање теоријских знања са практичним на учењу кроз рад у компанијама управо је један од начина да младе освестимо да њихово знање заиста вреди, рекла је Грујић. Она је поручила младима у Новој Вароши да имају шансу да наредне школске године упишу профиле из области производње и прераде хране и угоститељства и туризма, јер је то најважније за тај регион.

Директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић je истакла да је за успех дуалног образовања важна заитересованост младих за производна занимања, спремност привредника да омогуће учење у реалном радном окружењу као и школа да своју улогу поделе са привредом.

Искуства у припреми за образовање по дуалном моделу са присутнима су поделили и представници привреде, а пре свега Суанита Челебић из компаније Трендтекс из Пријепоља.

Сматрамо да привредници из Пријепоља и Нове Вароши кроз дуални систем образовања можемо доћи да школованих и обучених кадрова који су нама потребни, а њима омогућити да одмах након завршетка средње школе дођу до запослења, рекла је Челебић.

У име организације „Spirit of Youth“ обратио се председник борда директора Милош Обрадовић.

Велико ми је задовољство да вас поздравим у име 200 људи који реализују овај караван. Нова Варош је 23. град, у наредних неколико месеци посетићемо још 13 градова, а следеће године караван ће кренути у априлу и трајаће до новембра, најавио је Обрадовић.

Отварању манифестације присуствовали су Ана Ланговић Милићевић, државни секретар Министарства просвете и председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

У оквиру Каравана одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали министар Шарчевић, помоћница министра Грујић, директорка Сектора за едукацију Мирјана Ковачевић и представници локалне самоуправе и средњих школа.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

 

Loading