ЋИРИЛИЦА | LATINICA

”Дух младости” у Петровцу на Млави

Караван „Дух младости“ одржан је у Петровцу на Млави. У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, присутнима се обратила Габријела Грујић, саветница министра за дуално образовање, наводећи да су подстицање креативности, иновативности и истраживачког карактера код деце заједно са конкретним знањима управо оно што је младима најпотребније.

Млади су снага Србије кроз нови модел дуалног и предузетничког образовања. Владари знањем, владари својом струком, владари који ће остати на територији своје земље – рекла је Грујић.

Караван je отворио председник општине, Душан Нединић, нагласивши да би Србија по угледу на развијене земље требало да промени своје концепте образовног система у складу са потребама тржишта и из тог разлога је систем дуалног образовања један од приоритета Министарства просвете, али  и Владе Републике Србије за наредне четири године.

Циљ оваквог система образовања је унапређење и појачање социјалног капитала који би привреди омогућио да дођу до квалитетнијих и оспособљенијих кадрова, а младима да лакше дођу до запослења – рекао је Нединић.

Средња школа „Младост“ из Петровца на Млави, од наредне школске године уводи образовни профил са елементима  дуалног образовања – трговац.

Ово јесте један мали почетак, али мале могућности су често почетак великих подухвата – навео је Александар Филиповић, директор школе.

У панел дискусији учествовала је и ОШ „Јован Шербановић“ из Рановца.

У име омладинске организације „Spirit of Youth“ обратили су се Марија Нешић, регионални директор и Стефан Живнустка, директор Каравана за општину Петровац на Млави, изразивши посебно задовољство што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја баш у овој организацији препознало поуздане партнере за промоцију дуалног образовања по Србији.

Ученици су имали прилику да опробају у решавању Писа тестова, да се такмиче у фудбалу, рукомету и баскету 3х3, као и да учествују у „Згиб зони“ у којој град са највише урађених згибова осваја реновирање дечијег парка или игралишта по жељи.

Loading