ЋИРИЛИЦА | LATINICA

”Дух младости” у европској престоници младих

Караван образовања „Дух младости” стигао је у Нови Сад. Уочи отварања Каравана министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да је важно да јавности Србије покажемо да постоје нове парадигме у учењу, раду и понашању, да постоји перспектива за младе људе. ”Дуално образовање је само један сегмент онога што ради Министарство. Радимо на свему ономе што ће младим људима омогућити квалитетно образовање, како би инвеститори који долазе у нашу земљу рекли да Србија има квалитетну и стручну радну снагу. То што је у првом уписном кругу попуњено око 85 одсто места на дуалним профилима говори да деца и родитељи верују у тај вид образовања”, нагласио је Шарчевић.

Караван је отворио градоначелик Новог Сада Милош Вучевић рекавши да постоји више разлога што је Нови Сад 10. град у који је дошао Караван. „У фудбалу број 10 носи најбољи играч, а Нови Сад као европска престоница младих може другима да послужи као добар пример како се води политика младих и политика образовања”, рекао је Вучевић.

Проф.др Владимир Џамић, државни секретар Министарства просвете најавио је од септембра рад на креирању националног модела студентске праксе. ”У сарадњи са универзитетским центрима за развој каријере, локалним самоуправама и привредом креираћемо национални модел студентске праксе. А главна идеја тог пројекта је да се млади људи запосле и остану у Србији”, рекао је Џамић.

Саветница министра за дулано образовање др Габријела Грујић захвалила је волонтерима на преданости и истакла да су радом и одговорношћу превазишли очекивања. ”Они нас држе буднима и када је време спавања, као и сви млади у Србији. Ученичка и студентска идеја постаје инспирација за другачији начин стицања знања”, нагласила је Грујић. Она је поручила да ће страх од неискоришћених диплома заменити радост запослења одмах по завршетку формалног образовања, односно, могућност надоградње идеје коју су млади сањали током школовања.

Да дуално образовање већ постиже велики успех у Србији истакла је Ана Стојановић из Привредне коморе Србије, и указала да је заједнички циљ образовање у складу са потребама тржишта.

Караван има подршку и Министарства омладине и спорта, јер како је рекла помоћница министра Снежана Клашња, Караван путује Србијом и промовише нове вредности образовања и здраве стилове живота. ”Млади људи треба да буду носиоци промена, а ми смо ту да са њима поставимо темеље”, поручила је Клашња. Присутнима се обратила и Оливера Ћирковић, директорка фондације Универекспорт рекавши да је та компанија ове године основала фондацију како би се прикључила пројектима који имају будућности, односно, чији корисници има будућност и додала да управо због тога навише сарађују са Министарством просвете. Промотер спортских активности на Каравану Давор Штефанек позвао је младе да се опробају у згиб зони , негују спортски дух и остану у Србији.

 

 

 

 

 

Loading