ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Да се не заборави неправедна НАТО агресија на нашу земљу

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић обратила се на Међународном научном скупу – Нато агресија на СРЈ – „Да се вечно памти“.

Од НАТО агресије на независну и суверену државу – нашу државу – Савезну Републику Југославију прошло је 23 године. У бомбардовању, које је трајало дугих 78 дана и ноћи страдали су недужни људи и деца, разарани су њихови домови и наше фабрике, мостови, аеродроми, железничке пруге. Та неправда пред очима међународне јавности правдана је хуманитарним циљевима, иако је истина била посве другачија. То је био увод у егзодус и страдања Срба на Косову и Метохији. Више од 200.000 Срба је напустило је своје домове. Због свега тога, наша је обавеза да, иако време неумитно тече, памтимо и чувамо пијетет на невино страдале“, истакла је Дукић Мијатовић.

Она је навела да је изузетно важно да се овакви скупови одржавају у контексту неговања културе сећања и захвалила се организаторима конференције – Институту за српску културу – Приштина/Лепосавић и Универзитету Унион – Никола Тесла из Београда, Факултету за пословне студије.

Хвала свим учесницима овог дводневног међународног скупа што су изнели своја мишљења, ставове и сећања на велику неправду која је задесила нашу земљу. То је нешто што никада не смемо да заборавимо, како због оних који су дали своје животе у одбрани земље, тако и због оних изгубљених дечијих осмеха и свих недужних жртава неправедне агресије. Дужни смо да се сећамо и да подсећамо на једну од највећих неправди у новијој историји, Из ових лекција учиће и будућа покољења – „Да се вечно памти“, навела је државни секретар проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Loading