ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић на отварању Конгреса младих математичара Србије

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић присуствовала је отварању 2. Конгреса младих математичара Србије и истакла да о значају тог скупа, најбоље говори податак да на њему учествује више од 130 младих математичара из 35 различитих институција.

„Циљ овог Конгреса је да подстакне размену идеја и популаризује математику међу младима. О томе колики је значај математике у области науке најбоље говори то да су управо највећи успеси нашег доба засновани на математичким формулама и алгоритмима. Због тога је познавање и владање математичким вештинама кључно за будућност“, истакла је она.

Додала је да Србија традиционално негује математику као науку и да има велики број талентованих математичара.

„О томе несумњиво сведоче успеси наших ученика – младих математичара на различитим међународним такмичењима“, рекла је Дукић Мијатовић.

Како је рекла, Министарство просвете се труди да подржи све оне надарене ученике који желе да унапреде своја знања, а у прилог томе говори нова Стратегија развоја образовања и васпитања.

Она је захвалила организаторима – Српском научном математичком друштва и другим институцијама (огранак САНУ у Новом  Саду,  Департманом за математику и информатику ПМФ из Новог Сада и Математичким институтом САНУ из Београда) на организацији овог скупа, који, како је истакла, доприноси популаризацији математике и промоцији научне сарадње.

 

Loading