ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Научни скупови су драгоцени, јер омогућавају да се разменом знања и искустава напредује

Државна секретарка у Министарству просвете проф. др Маријана Дукић Мијатовић говорила је данас на традиционалној, тринаестој по реду, Међународној научној конференцији „Дани Арчибалда Рајса“ коју организује Криминалистичко-полицијски универзитет.

Она је указала на значај оваквих скупова који окупљају еминентне стручњаке у областима права, криминалистике, информатике, форензике, полицијских, безбедносних и друштвених наука који размењују искуства и знања, спајају теорију и праксу.

Док је људи биће и лоших намера, али ви сте наша брана, ви сте борци против зла, ви сте борци за правду. Сматрам да су теме које ћете у ова два дана покренути веома значајне за многе изазове са којима се суочавамо и ми, али и цео свет – од сајбер криминала, прања новца,  малолетних извршиоца кривичних дела. Међутим важно је и што се дотичете и нашег система и начина да се он унапреди како би био ефикаснији“, рекла је државна секретарка и додала да су овакви научни скупови драгоцени, јер  омогућавају да се разменом знања и искустава аутора, представника теорије и праксе, напредује и у националним оквирима и на међународном плану.

Дукић Мијатовић се осврнула и историјску личност, по којој ова међународна конференција носи назив, Арчибалда Рајса.

Данашњи научни скуп носи назив по оснивачу прве школе за форензичке науке у свету – Арчибалду Рајсу. Али Арчибалд Рајс је за Србију много више, јер је своје знање и сво своје биће дао за Србе и Србију. Арчибалд Рајс је науку ставио у службу правде. То чините и ви, радећи своје послове свакодневно. Говорите у име жртава, борите се за немоћне и правду, а знање и наука су ваше оружје. Мислим да је то пут на којем би Арчибалд Рајс волео да нас види“, истакла је државна секретарка.

 

Loading