ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Не постоји институционална веза Министарства и Петнице, осуђујемо сваки облик насиља

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др  Маријана Дукић Мијатовић изјавила је да Министарство нема законске надлежности над Истраживачком станицом Петница и да самим тим није надлежно за спровођење процедура и санкција за било који случај насиља.

Она је навела да је то навела да је то истакнуто и у одговору Министарства Заштитнику грађана и додала институционална веза између Министарства и Петнице не постоји, јер се ради о удружењу грађана и није део формалног система образовања.

„Министарство осуђује сваки облик насиља, застрашивања, злоупотреба, посебно малолетника и очекује да ће надлежни органи што пре спровести процедуре и изрећи санкције свим учесницима сексуалног злостављања полазница Петнице“, истакла је Дукић Мијатовић.

Она је навела да је Петница истраживачка станица са великим реномеом, да су многи наставници и ученици узели учешће у њеном раду, те да је то и један од разлога што ученици одлазе тамо.

Дукић Мијатовић је појаснила да је ученицима потребна сагласност родитеља да би отишли у Петницу.

„Нисмо ми ти који треба да попишемо акте који ће у Петници да имплементирају у свој систем“, рекла је она.

Министарство просвете расписује јавне позиве ради подстицања различитих наставних, научних и педагошко-васпитних активности, на које аплицирају бројна удружења грађана, међу којима и Петница.

Међутим, Дукић Мијатовић указује да Министарство није надлежно за спровођење процедура и санкција за било који случај насиља у таквим околностима, што је и наведено у одговору омбудсману.

Loading